С писмо АЕЖ и още 17 организации призоваха Жозеп Борел за незабавна защита на журналистите в Израел (СНИМКИ)

1173
С писмо АЕЖ и още 17 организации призоваха Жозеп Борел за незабавна защита на журналистите в Израел (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Международната Асоциация на европейските журналисти се присъедини към 17 други партньорски организации, като изпрати писмо до Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и политиката на сигурност, призовавайки го да поиска правата на журналистите да бъдат зачитани по време на войната между Израел и Хамас.

Българският клон на АЕЖ също се включва в писмото до Борел, в което е записано, че към днешна дата най-малко 83 журналисти и медийни служители са били убити в Израел, Газа и Ливан на фона на военни действия между израелските сили и палестински и ливански въоръжени групи след 7 октомври, когато водени от Хамас бойци извършиха ужасяващи атаки и взеха заложници в Израел.

"Убийството на толкова много журналисти за толкова кратък период от време е безпрецедентно. Това има очевидни и дълбоки последици за способността на обществеността, включително гражданите на Европейския съюз, да бъде информирано за конфликт, който има местни, регионални и глобални последствия. Пишем ви с молба да действате незабавно и решително за подобряване на условията за безопасно и неограничено отразяване на военните действия. Според Комитета за защита на журналистите (CPJ) повече журналисти са били убити през първите 10 седмици от военните действия, отколкото някога са били убити в една страна за цяла година", се казва в писмото.

Още: Тъжно: Расте броят на загиналите журналисти в Газа

Авторите обръщат внимание още, че четирима израелски журналисти са били убити при нападението на Хамас на 7 октомври, а най-малко 76 палестински и трима ливански журналисти са убити оттогава, в почти всички случаи от Израелските отбранителни сили (IDF), според CPJ.

"Има все повече доказателства, че в някои случаи е възможно IDF умишлено да са набелязали тези журналисти. Достоверни доклади на правозащитни и медийни организации сочат, че ударите на IDF в Южен Ливан на 13 октомври, при които беше убит журналистът на Reuters Исам Абдала и бяха ранени шестима други журналисти от Reuters, Al Jazeera и Agence France-Presse, са били незаконни и очевидно умишлени. IDF също така признаха, че умишлено са атакували кола, в която са пътували журналисти на 7 януари, убивайки двама от тях и тежко ранявайки трети", пише в писмото.

В най-малко два други случая журналисти съобщават, че са получили заплахи от израелски служители и офицери от IDF, преди членове на техните семейства да бъдат убити в Газа. Разбира се, целенасоченото или безразборно убийство на журналисти, ако е извършено умишлено или по непредпазливост, е военно престъпление и Международният наказателен съд заявява, че ще разследва съобщенията за военни престъпления, извършени срещу журналисти в Газа.

Още: Никога не е имало толкова убити журналисти, колкото във войната в Израел

В писмото пише още, че журналистите, отразяващи войната, се борят с предизвикателства отвъд постоянния риск от смърт. Тези предизвикателства включват отказа на Израел и Египет да позволят достъп на международни журналисти до Газа, освен под израелски военен ескорт (и дори тогава има ограничения за отразяването), прекъсванията на интернет пречат на новини и свидетелства от Газа да достигнат до външния свят, също и произволното задържане, тормоз и сплашване. В допълнение, израелското правителство изисква от медиите в Израел да представят за преглед почти всички подробни репортажи за войната в т.нар. бюро „Цензура“, като същевременно забранява репортажите по значими теми от обществен интерес, свързани с войната в Газа. Това бюро също така действа срещу местната преса, например като заплашва да отмъсти на най-стария вестник в страната Haaretz заради отразяването му на войната и заплашва да затвори местните бюра на чуждестранни информационни агенции.

"Европейският съюз описва взаимодействието си с Израел като „едни от най-широкообхватните и дълбоки отношения, на които ЕС се радва с която и да е трета страна в света“. Като такъв, Европейският съюз ще бъде оценен по това как тези отношения могат да гарантират, че всички страни в конфликта спазват международното право, включително защитата на журналисти. Те са и цивилни граждани, които трябва да могат свободно и безопасно да докладват за всеки аспект от конфликта", казват авторите и призовават:

Още: Тъжна статистика: 41 журналисти са убити във войната в Газа

  • публично всички страни във въоръжения конфликт да зачитат правото на журналистите да отразяват военните действия; да гарантират безопасността на журналистите; да позволят на всички журналисти, които искат да се евакуират от Газа, да го направят; незабавно да се откажат от безразборните и умишлени убийства на журналисти; да разследват щателно всички нападения срещу журналисти; да потърсят отговорност от лицата, за които се установи, че са отговорни за такива действия.
  • Израел и Египет да осигурят на международните журналисти независим достъп до Газа, а Израел да прекрати прекъсванията на комуникациите и да предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира безопасността на журналистите, допуснати до Газа, както и на тези, които вече работят там.
  • Израел да разреши внасянето на лични предпазни средства и материали, използвани за събиране на новини, като каски, бронирани жилетки, зарядни устройства за телефони, eSIM карти и лаптопи, на репортери в Газа и Западния бряг.
  • подкрепа за бързи, прозрачни и независими разследвания на убийствата на всички журналисти и прекратяване на дългогодишния модел на безнаказаност при убийствата на журналисти от страна на IDF.

Сред подписалите са организации като "Access Now", "International Federation for Human Rights" (FIDH), "International Press Institute" (IPI) и т.н.

Кадри: Getty images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com