С руска виза през Калининград към ЕС: новият маршрут на мигрантите

1525
С руска виза през Калининград към ЕС: новият маршрут на мигрантите
Снимка: Getty Images

След като в началото на октомври Русия отвори летището в Калининград за чуждестранни авиолинии, все повече хора от Близкия изток се опитват да минат оттам по пътя си към ЕС. Външното министерство на Германия съобщава: "От няколко месеца се наблюдава ръст в неразрешените миграционни придвижвания по маршрута през Русия. Литва, Латвия и Полша от своя страна информират за случаи на незаконно влезли от Беларус хора с руски визи в паспортите си".

Нужната за бягството през Калининград руска виза струва към 2500 долара в Северен Ирак и може да се получи лесно, сочи разследване на германската SWR. "Ако имаш необходимите документи, можеш да стигнеш за десет дни от Москва до Германия", казва един от трафикантите. Минаването през Калининград все пак е по-скъпо, отколкото маршрутът през Беларус, който излиза 14 500 евро. Причината - на руските власти трябва да се дават повече подкупи, отколкото на беларуските, обяснява трафикантът.

64% от поляците одобряват бодливата тел по границата с Русия (ВИДЕО)

63,8% от жителите на Полша одобряват издигането на ограда от бодлива тел по границата с руската Калининградска област, сочат данните от...

Машрутът се рекламира в социалните мрежи

Сириецът Арас (името е променено) се опитва в момента да избяга от Северен Ирак през Москва и Беларус в ЕС. Журналистите от SWR го откриват в Минск, където е от седмици. Неговият трафикант му е обещал бързо и лесно бягство: "А всъщност не знаем нищо. Не ни казват истината. Казаха ни, че ще трябва да вървим два часа, а вървяхме 20".

Пейман, който е тръгнал от Иран, също иска да стигне до ЕС. Надява се там да може да оперира раните си. Получил ги е, след като е прострелян от полицията, докато участва в протестите в страната. В момента дори не може да стане. Ако не успее да постигне нищо по законен път, ще се опита нелегално да стигне до Европа през Русия и там да поиска убежище. Иранските удари с ракети и дронове срещу кюрдските области в Ирак са основание за бежанци като Пейман да искат да избягат в ЕС.

Трафикантите на хора очевидно провеждат редовни рекламни кампании за услугите си в социалните медии, предлагат дори промоции - който набере и още хора за бежанския маршрут, може да получи намаление. В групи в Телеграм пък се разпространяват видеа на вече избягали хора, достигнали целта си. "Наблюдаваме, че маршрутът през Русия и Беларус се рекламира в социалните медии", заявяват от германското външно министерство.

Всичко тръгва от туристическите агенции

Полша издига ограда по границата с Калининград

Полша издигната временна ограда по границата с руския анклав Калининград. Това става по нареждане на министъра на отбраната Мариуш Блаш...

За хората, които искат да избягат в ЕС с руска виза, обичайно отправната точка е някоя туристическа агенция. Собственикът на едно такова бюро в кюрдско-иракския град Сулеймания казва пред германските журналисти, че в последните месеци продажбите на руски визи отбелязват ръст. През по-топлите месеци продавали до 1000 билета месечно, сега през зимата са по-малко - между 10 и 20. Същевременно уверява, че няма нищо общо с трафикантите на хора и работата му е напълно законна.

По думите на собственика на агенцията, маршрутът през Калининград е придобил актуалност сред бежанците, след като беларуското правителство затегнало подхода си срещу мигрантите. Пътят през Калининград е свързан с точно толкова големи рискове, колкото и този през Беларус. По данни на Международната организация по миграцията в беларуските гори по границата с Полша миналата зима от студ са загинали най-малко 21 души, които се опитвали да преминат границата. Но и този маршрут си остава, казват иракски трафиканти пред германската медия.

Лекарката Паулина Бовник е наясно колко опасен може да бъде опитът за преминаване на границата. От август 2021 година тя се грижи за бежанците, стигнали до Полша през беларуската граница. След строителството на стената тя все по-често се натъква на счупени крака и наранявания по главата. "Бежанците, които пристигат от Беларус, носят следи от насилие." Тя предполага, че беларуските сили за сигурност са нанасяли побой на тези хора. През зимата обаче се срещат и хора, които са премръзнали, както и такива, които страдат от недохранване.

Полша засилва охраната по границата

Полските власти заявяват пред германските журналисти, че реагират на руската политика за допускане на международни полети на летището в Калинград със засилване на охраната по границата с ексклава и с поставянето на временна бариера от бодлива тел.

Русия прати хиперзвукови ракети в Калининград, Литва реагира спокойно

Руската армия съобщи, че е разположила военни самолети, въоръжени с най-съвременни хиперзвукови ракети, в Калининградска област. Изявле...

А Русия от началото на войната насам очевидно преследва определена стратегия с лесното предоставяне на визи на мигранти от Близкия изток, смята експертът от германската фондация "Наука и политика" Кай-Олаф Ланг. Той предполага, че чрез бежанците Москва иска да се окаже натиск върху държавите от ЕС и НАТО. "Смятам, че намерението е да се внесе нестабилност в тези страни", казва Ланг.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа