Сан Марино на крачка от стадния имунитет

3936
Сан Марино на крачка от стадния имунитет
Снимка: iStock/Guliver

40 дни след пристигането в Сан Марино на първата пратка руски ваксини “Спутник V”, малката република, обградена от Италия, е на път да се сдобие със стаден имунитет. От края на февруари 33 000-те жители се ваксинират масово - първоначално с “Пфайзер”, а после и със “Спутник V”, пише 24 часа.

Правителството на Сан Марино се видя принудено да вземе ситуацията в свои ръце и да поиска помощ от Москва, след като Италия се забави с изпращането на договорените бройки ваксини. Над 17 500 души вече са ваксинирани, а други 5000 са прекарали COVID, което значи, че почти достигат стадния имунитет. От 12 април в републиката вече ваксинират 18-годишните, докато в италианските общини с по-малко жители от Сан Марино не са ваксинирани още дори 80-годишните. Финалният гонг в процеса по ваксинирането беше ударен благодарение на руската помощ. Преди няколко дни в републиката пристигна последната пратка от 37 000 дози “Спутник V”, което е повече дори от броя жители.

Анализ на СЗО: Максимум 10% от хората по света са се сблъскали с коронавируса

По-малко от 10% от хората по света имат антитела срещу коронавируса, а масовата ваксинация е единственият начин за постигане на стаден ...

Според Института по социална сигурност на Сан Марино до началото на май стадният имунитет ще бъде факт. От 12 април ресторантите в Сан Марино могат да бъдат отворени и вечер до 21,30 часа, а от 18 април се предвижда вечерният час да бъде до полунощ, като заведенията могат да бъдат отворени до 23 часа. От 26 април ще отворят кината и театрите. Търговските центрове могат да работят и през уикендите. Вече са отворени за 100% присъствено обучение и училищата, а от 19 април отварят и фитнес центровете. И въпреки всичко това никой в Сан Марино не празнува, защото жителите са като затворени в кристална клетка. От всички страни страната е заобиколена с “оранжеви” италиански области, което значи, че е забранено както излизането, така и влизането в тях. Това значи, че Сан Марино трябва да си живее напълно откъснато като остров.

Липсата на външни хора обаче е убийствена за икономиката на малката република, защото 25% от нейния БВП идва от туризма. Много от магазините за сувенири дори не са отворени, тъй като няма за кого да работят. Баровете, хотелите и ресторантите също са почти празни. В щастливите времена те обслужваха тълпи от руски туристи, които пристигаха тук от близките адриатически курорти. Само с германски туристи пристигаха натоварени по 20-ина автобуса всеки ден. Както припомня в. “Република”, от май до октомври Сан Марино беше пълна с туристи от цяла Европа плюс италианци, които спираха там на път за Венеция, Флоренция или Рим. Въпреки че стотици италианци опитват да се ваксинират със “Спутник” срещу заплащане в Сан Марино, републиката засега отговаря отрицателно.

Някои наблюдатели отбелязват как малката държава е реализирала на практика “ваксинационен компромис”. Проамерикански настроените жители са се ваксинирали с “Пфайзер”, а проруски настроените – със “Спутник”. По подобен начин Сан Марино е решила проблема и с ваксините срещу полиомиелит през 1958 г. Тогава пак е имало забавяне с доставките от Италия, така че републиката се е обърнала за помощ към САЩ, които в рамките на седмица изпратили безплатно с военен самолет 2600 дози на ваксината “Салк”.

Приятелските връзки с Вашингтон датират от времето на Ейбрахам Линкълн, който дори е бил почетен гражданин на Сан Марино. Акведуктът на Сан Марино, открит през 1962 г., е финансиран изцяло с американски пари. Връзките с Москва пък са от времето на СССР. Гражданите на Сан Марино навремето са били единствените, които можели да посещават Съветския съюз без виза. Навремето в малката република са били на власт все комунистите и социалистите, докато християндемократите били в опозиция.

Проф. Александрова: Не само ние, целият свят все още е доста далече от колективния имунитет срещу COVID-19

“За да изградим колективна защита срещу вируса, са нужни поне 60-70% да имат имунитет. С новите варианти се смята, че този процен...

Успоредно с ваксинирането със “Спутник” в Сан Марино се извършва и мониторинг на ваксинираните за това какви реакции имат след приемането на руския препарат. На доброволен принцип повечето от 10-те хиляди жители, предпочели “Спутник”, ще се подложат на изследване. Университетът на Ферара, Институтът по здравеопазване на Сан Марино и римският институт по инфекциозни болести “Спаланцани” ще оценят какво е количеството антитела на вируса в организмите на имунизираните три седмици след ваксинирането. Тези данни могат да се окажат решаващи за одобрението на руската ваксина от Европейската агенция по лекарствата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа