Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ се възмутиха от решение на Русия да спре най-старата правозащитна организация в света

29 декември 2021, 07:50 часа • 4647 прочитания

САЩ осъдиха закриването от Върховния съд на Русия на известната правозащитна организация "Мемориал Интернешънъл", като го нарече "оскърбление" за правата на човека. Организацията е най-старата в света, защитаваща човешките права.

"Преследването на "Мемориал Интернешънъл" и Центъра за човешки права "Мемориъл" е обида за техните благородни мисии и за каузата на човешките права навсякъде", се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, в което той визира и сестринската организация на групата, която също рискува да бъде закрита.

Блинкен добави, че това решение "беше предшествано от година на бързо свиване на пространството на независимото гражданско общество, медиите и продемократичните активисти в Русия".

Руското решение е, защото съдът счита организацията за "чуждестранен агент", а тя не си слагала този етикет в публичната си дейност. Това е законова формулировка в Русия. По-важното в решението обаче е, че "Мемориал" създава измамен образ на СССР като терористична държава". Всъщност думите за СССР бяха изречени от представител на руската прокуратура и приети от съда. Решението му не може да се обжалва в Русия.

Съдия Михаил Казаков от Московския градски съд разпореди разпускането на Центъра за човешки права на "Мемориал". Вчера съдия Алла Назарова разпореди закриването на "Мемориал Интернешънъл", централната структура на организацията.

Законодателството за "чуждестранните агенти", което носи конотации от епохата на Сталин, обявява организациите, получаващи чуждестранни средства, за действащи срещу интересите на Русия. Руската прокуратура също така обвини "Мемориал Интернешънъл" в очерняне на паметта за Съветския съюз и неговите победи и в реабилитиране на "нацистки престъпници".

Това е най-тежкият удар досега за организацията, основана през 1989 г. от съветски дисиденти, сред които и носителят на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров. Организацията представлява широка структура от регистрирани на местно ниво организации, като "Мемориал Интернешънъл" поддържа обширните архиви на мрежата в Москва и координира нейната работа. Групата е прекарала години в каталогизиране на жестокостите, извършени в Съветския съюз, особено в прословутата мрежа от затворнически лагери - ГУЛАГ.

Мерките срещу "Мемориал" допълват репресиите, в резултат на които властите вкараха в затвора главния критик на президента Владимир Путин Алексей Навални, обявиха за незаконни неговите организации и предприеха мерки срещу независими медии и правозащитни групи.

Но забраната срещу "Мемориал Интернешънъл" се откроява дори в сегашната обстановка. Поддръжниците ѝ казват, че закриването ѝ е сигнал за края на една ера в процеса на демократизация на Русия след СССР, започнала преди 30 години този месец.

Десетки поддръжници се събраха пред сградата на съда при ниски температури и няколко души бяха задържани. 

"Мемориал" заяви, че ще намери "законни начини" да продължи работата си, след като Върховният съд закри централната структура на организацията - "Мемориал Интернешънъл".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес