САЩ се възмутиха от решение на Русия да спре най-старата правозащитна организация в света

4650
САЩ се възмутиха от решение на Русия да спре най-старата правозащитна организация в света
Снимка: БГНЕС

САЩ осъдиха закриването от Върховния съд на Русия на известната правозащитна организация "Мемориал Интернешънъл", като го нарече "оскърбление" за правата на човека. Организацията е най-старата в света, защитаваща човешките права.

"Преследването на "Мемориал Интернешънъл" и Центъра за човешки права "Мемориъл" е обида за техните благородни мисии и за каузата на човешките права навсякъде", се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, в което той визира и сестринската организация на групата, която също рискува да бъде закрита.

Блинкен добави, че това решение "беше предшествано от година на бързо свиване на пространството на независимото гражданско общество, медиите и продемократичните активисти в Русия".

Гърция: Правозащитници бяха обвинени в шпионаж

Активисти на правозащитни организации, участвали в спасяването на мигранти и бежанци, включително и на един сърбин, трябва да се изправ...

Руското решение е, защото съдът счита организацията за "чуждестранен агент", а тя не си слагала този етикет в публичната си дейност. Това е законова формулировка в Русия. По-важното в решението обаче е, че "Мемориал" създава измамен образ на СССР като терористична държава". Всъщност думите за СССР бяха изречени от представител на руската прокуратура и приети от съда. Решението му не може да се обжалва в Русия.

Съдия Михаил Казаков от Московския градски съд разпореди разпускането на Центъра за човешки права на "Мемориал". Вчера съдия Алла Назарова разпореди закриването на "Мемориал Интернешънъл", централната структура на организацията.

Законодателството за "чуждестранните агенти", което носи конотации от епохата на Сталин, обявява организациите, получаващи чуждестранни средства, за действащи срещу интересите на Русия. Руската прокуратура също така обвини "Мемориал Интернешънъл" в очерняне на паметта за Съветския съюз и неговите победи и в реабилитиране на "нацистки престъпници".

Това е най-тежкият удар досега за организацията, основана през 1989 г. от съветски дисиденти, сред които и носителят на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров. Организацията представлява широка структура от регистрирани на местно ниво организации, като "Мемориал Интернешънъл" поддържа обширните архиви на мрежата в Москва и координира нейната работа. Групата е прекарала години в каталогизиране на жестокостите, извършени в Съветския съюз, особено в прословутата мрежа от затворнически лагери - ГУЛАГ.

Германия осъди намеренията на Русия да забрани правозащитна организация

Външният министър на Германия Хайко Маас заяви днес, че е потресен от започналата в Русия процедура по забраняването на правозащитната ...

Мерките срещу "Мемориал" допълват репресиите, в резултат на които властите вкараха в затвора главния критик на президента Владимир Путин Алексей Навални, обявиха за незаконни неговите организации и предприеха мерки срещу независими медии и правозащитни групи.

Но забраната срещу "Мемориал Интернешънъл" се откроява дори в сегашната обстановка. Поддръжниците ѝ казват, че закриването ѝ е сигнал за края на една ера в процеса на демократизация на Русия след СССР, започнала преди 30 години този месец.

Десетки поддръжници се събраха пред сградата на съда при ниски температури и няколко души бяха задържани. 

"Мемориал" заяви, че ще намери "законни начини" да продължи работата си, след като Върховният съд закри централната структура на организацията - "Мемориал Интернешънъл".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа