Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Семейство откри съкровище при ремонт на дома си

21 април 2024, 15:03 часа • 105672 прочитания

В Обединеното кралство двойка откри под пода на кухнята си съкровище от монети отпреди четири века. Цената му се оценява на 35 000 британски лири, съобщава „Гардиън“.

Покупката

През 2019 г. Бети и Робърт Фукс купуват селска къща в Дорсет, построена през 17 век. Откриха, че таванът в кухнята е твърде нисък, затова решиха да свалят пода. Докато правели ремонт, се натъкнали на порцеланова купа, пълна догоре със златни и сребърни монети, допълни БГНЕС.

Още: Археолози търсят изгубеното съкровище на крал Джон

Находката

Двойката съобщила за находката на държавните органи, които ги пренасочили към специалисти от Британския музей. Оказа се, че под пода са скрити златни монети, сребърни полукрони, шилинги и шест пенса, сечени при крале Джеймс I и Чарлз I, както и сребърни шилинги и шест пенса от времето на кралиците Елизабет I и Мери I.

Търг

Четири години по-късно Бети и Робърт Фукс решават да пуснат находката на търг. Търгът ще се проведе на 23 април. Според експерти лотът ще донесе около 35 хиляди лири стерлинги.

Още: Древни артефакти са направени с извънземен материал

По-рано беше съобщено, че 67-годишният норвежец Ян Гунар Фугелснес е предал на археолозите древни артефакти, които не е показвал на никого от 1964 г. Като момче той и брат му намират старинни монети в стара църква и след това ги съхраняват в кутия в продължение на 60 години.

САЩ връща съкровища на Камбоджа

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес