Древни артефакти са направени с извънземен материал

9919
Древни артефакти са направени с извънземен материал
Снимка: Unknown author / CC BY-SA 3.0

Ослепително съкровище от бронзовата епоха, открито в Испания преди повече от 60 години, съдържа извънземен метал. Нов анализ разкрива, че части от него са направени от метеоритно желязо.

Съкровището, известно като Съкровището от Вилена и открито от археолозите през 1963 г., включва общо 59 съдове, купи и бижута, изящно изработени от злато, сребро, кехлибар и желязо.

ОЩЕ: Древен накрайник на стрела от метеоритно желязо е открит в Швейцария

При откриването на съкровището в чакълеста яма в провинция Аликанте обаче изследователите забелязали няколко любопитни подробности за някои от железните артефакти. По това време те описали предметите като изработени от "тъмен оловен метал. Той е лъскав на някои места и покрит с приличащ на железо оксид, който е напукан", според испанското издание El País.

Сега ново изследване разкрива, че желязото, използвано в два от артефактите, произхожда от метеорит, паднал на Земята преди около 1 милион години, става ясно от изследване, публикувано в списанието Trabajos de Prehistoria.

За новото изследване учените се фокусирали върху две от железните артефакти: C-образна гривна и куха сфера, покрита със златен филигран, който може някога да е украсявал дръжката на меч. И двата предмета са изработени между 1400 и 1200 г. пр.н.е.

„Връзката между златото и желязото е важна, тъй като и двата елемента имат голяма символична и социална стойност“, казва пред Live Science главният автор на изследването Игнасио Монтеро Руис от Института по история на Испания. „В този случай [артефактите] са … вероятно скрито съкровище, което може да е принадлежало на цяла общност, а не на един човек. В този исторически период не е имало кралства на Иберийския полуостров.“

Използвайки масспектрометрия, учените измерили следи от желязо-никелова сплав, които са сравними с тези, открити в метеоритно желязо. Като се има предвид, че съставът на артефактите е много сходен, "и двата обекта биха могли [да] идват от един и същи метеорит", каза Монтеро Руис.

„Технологията на желязото е напълно различна от металургията, базирана на мед, и от благородните метали (злато и сребро) – добави той. – Така че хората, които са започнали да работят с метеоритно желязо и по-късно със земно желязо, трябва [е трябвало] да направят иновации и да разработят нови технологии.“

Изследователят добавя, че е "очарователно" да се види как културите са се обновявали с нови технологии, отбелязвайки, че "експериментирането и любопитството са били част от тези минали общества".

Изследователите нямат яснота кой е изработил предметите и откъде произхождат, но за тях това са първите и най-старите метеоритни предмети, открити на Иберийския полуостров.

Julio Garcia / CC BY 2.0

Артефактите също предлагат нов поглед върху металургичните практики от късната бронзова епоха. Единствените известни артефакти, които включват метеоритно желязо от първото хилядолетие пр.н.е., са връх на стрела от 900 г. пр.н.е. намерени в Мьориген, Швейцария, и няколко предмета от Полша от около 800 г. пр.н.е.

Що се отнася до това откъде са дошли артефактите на съкровището, това все още е загадка.

ОЩЕ: Разкриха тайната на извънземния кинжал на Тутанкамон

„Една от възможностите е [те] да са дошли от Източното Средиземноморие, откъдето са известни други предмети (например кинжалът и други предмети от гробницата на Тутанкамон)“, казва Монтеро Руис. – Нямаме аргументи да подкрепим по-местно производство, защото друго метеоритно желязо в Европа има по-късни хронологии (от Полша или Швейцария).“

Предметите са част от колекцията на Археологическия музей във Вилена, Испания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com