Сесилия Малмстрьом: ЕС не е добре подготвен за битка с Китай и САЩ

2103
Сесилия Малмстрьом: ЕС не е добре подготвен за битка с Китай и САЩ
Снимка: БГНЕС

Европейският комисар по търговия Сесилия Малмстрьом заяви, че ЕС трябва да положи повече усилия, за да отстоява своя бизнес срещу агресивния Китай и протекционистки настроения САЩ. В интервю пред Financial Times тя предупреждава Комисията Фон дер Лайен, че е необходимо "сериозно мислене" за това как Европа да проектира своите външни цели и целите за сигурност.

Коментарите на напускащия поста комисар по търговията, който описва себе си като "горд либерал", са знак за промяна в настроението в Брюксел, посочва изданието.

През последните 5 години, в които Малмстрьом беше търговският преговарящ на Брюксел, тя се е убедила, че "ЕС все още не е добре оборудван, за да бъде водеща глобална сила и трябва да бъде по-строг, с по-централизирана външна политика и по-строги правила, за да се гарантира, че европейските компании могат да се конкурират на честна база със задграничните им конкуренти".

"Със всичките си досегашни успехи Европейският съюз всъщност не е готов да се справи с променящия се свят, със световния ред, при който имаме агресивен Китай и в който имаме едни Съединените щати, които вече не са традиционният силен трансатлантически партньор", отбелязва европейският комисар.

Тя посочва бавния напредък на преговорите с Пекин относно договор за отваряне на китайските пазари за европейски инвестиции като доказателство, че ЕС не използва политическата си сила в подкрепа на своите икономически цели.

Financial Times напомня, че Урсула фон дер Лайен, която в края на месеца поема поста председател на Европейската комисия, обеща да превърне ЕС в по-силен "геополитически" участник, способен да отстоява общите си интереси. Това включва предаване на по-големи правомощия на Маргрете Вестагер, най-върховният европейски представител в областта на конкуренцията, за да може тя да регулира дейността на американските технологични компании.

В новите страни членки на ЕС се работи повече, отколкото в старите

Три седмици повече се работи в новите страни членки на Европейския съюз, в сравнение със старите. Това показва най-новият доклад на Eur...

При изслушването ѝ пред еврокомисите в Брюксел, Вестагер обеща "да не правим Европа по-голяма като Китай или САЩ, а повече като себе си ... място, къде пазарите работят за хората". Тя добави, че конкуренцията, макар и жизненоважна за процъфтяващата икономика, не е достатъчна и че трябва да се разработи индустриална стратегия на ЕС.

Сесилия Малмстрьом заявява пред Financial Times, че според политическата програма на председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен, страните-членки на ЕС трябва да се откажат от националното си вето по отношение на външната политика на съюза. Малмстрьом също така одобрява плановете да се затруднят чуждестранните компании да се състезават за обществени поръчки в рамките на ЕС, ако на европейските компании не се предлагат подобни възможности извън блока.

Настоящият комисар по търговията също така призова за широко използване на нова система на ЕС за преглед на чуждите поглъщания на европейски компании - ход, предизвикан от опасенията на правителствата относно китайските придобивания на обещаващи европейски технологични компании.

"Има обаче различия в рамките на Европейския съюз по отношение на това как да се позиционираме с Китай", каза тя и добави: "Някои са по-меки, други по-твърди, трети пък са силно зависими".

Малмстрьом също така отбеляза, че Световната търговска организация (СТО), която контролира глобалната търговия, е навлязла в криза, която надхвърля заплахата от протекционистките политики на президента на САЩ Доналд Тръмп.

ЕС е заплашен от по-голяма мигрантска вълна от 2015 година

Растящият брой на мигрантите по гръцките острови сочи, че може да има нов прилив на мигранти към Европа, дори по-голям от този през 201...

"Кризата на СТО е по-голяма от политиката на Тръмп. От доста време е трудно да се вземат решения и някои от критиките, които администрацията на Тръмп изразява, могат да бъдат напълно споделени", посочи европейският комисар.

Като пример за дълбоко вкоренените проблеми на международната институция, тя посочи факта, че "две трети от страните членки в СТО се самоопределят като развиващите се страни и по този начин се изключват от задълженията, които имаме останалите от нас“.

Financial Times отбелязва, че първите две години на Малмстрьом като еврокомисар по търговията са били доминирани от популярната враждебна реакция срещу търговските преговори със САЩ и Канада. Брюксел полага усилия, цитира БНР, да направи разговорите по-прозрачни и да се справи с опасенията, че многонационалните компании могат да преодолеят местните европейски разпоредби.

Докато Малмстрьом се опитва да задържи плаваща търговската политика на ЕС, през Атлантическия океана дойде истинска буря с президентските избори в САЩ и тяхното спечелване от Доналд Тръмп, чиято мантра е "търговските войни са добри и лесно се печелят". В отговор Брюксел удвои усилията си да сключи сделки със страните  "приятели-единомишленици", в опит да засили международната търговска система. ЕС подписа най-голямата двустранна търговска сделка в света с Япония и приключи 20-годишните преговори с Южноамериканския блок Меркосур, припомня изданието.

Въпреки това ратификацията на сделката с Меркосур е изправена срещу все по-силно противопоставяне на европейските земеделски стопани и от възмущението на общественото мнение от неспособността на бразилския президент Жаир Болсонаро да защити тропическите гори на Амазонка, което нарушава международните ангажименти за справяне с климатичните промени. "Бразилия трябва да направи това, което обеща самата Бразилия“, посочва Малмстрьом и добавя: "Разбира се, ако те не го правят, смятам, че това споразумение много трудно ще бъде ратифицирано".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа