Кремъл се подготвя за загубата на Херсон: Спуснати са 2 опорки за отстъплението

6621
Кремъл се подготвя за загубата на Херсон: Спуснати са 2 опорки за отстъплението
Снимка: Pixabay

В Кремъл смятат за много вероятен сценарият за отстъпление от Херсон затова вече са раздали на пропагандаторите методически указания как да представят ситуацията там, за да подготвят общественото мнение за неизбежното. Това съобщи руското издание "Медуза", позовавайки се на свои източници, близки до правителството. 

Първа опорка: Украйна и НАТО подготвят страшно кръвопролитие

В един от документите, с които разполагат в редакцията, се казва, че трябва да се използва наратива, че Херсонското направление е „най-трудното за руската армия в текущия етап от спецоперацията“. Пропагандистите следва да обяснят тази трудност по следния начин - "Украйна трябва да демонстрира пред Запада боеспособността на своите терористични формирования, за да поиска оттам нова помощ“. Според опорката Киев няма да щади своите войници и е готов на всякакви загуби в жива сила - ще жертва десетки хиляди свои и чужди военнослужещи само и само да получи още оръжие. Според указанията трябва да се обяснява, че Русия се опитва да запази живота както на цивилните, така и на своите военни, следователно тя ще избере пътя на отстъплението. В методическото упътване се казва и че именно опасността от масиран удар срещу Херсон от страна на огромна група украински националисти, е принудила руснаците да започнат евакуацията на населението от десния бряг на Днепър.

ОЩЕ: Как Путин стана напълно зависим от собствените си марионетки 

Кремъл иска да убеди руската общественост, че Украйна и НАТО са хвърлили всичките си сили в района на Херсон и заплашват с "огромни кръвопролития". Въоръжените сили на Украйна планират да извършат терористична атака чрез унищожаване на Каховската ВЕЦ. А това би се превърнало в капан за руските военни, се казва в раздадените на пропагандаторите инструкции.

"Зеленски иска да направи кърваво шоу за пред целия свят, да представи Въоръжените сили на Украйна като страдалци, за да поиска още пари от Запада. Врагът иска Херсон да стане капан за Русия, бойно поле с десетки хиляди жертви", се отбелязва още там.

Втора опорка: Да си спомним битката при Полтава

Друго от указанията обръща внимание на речта на Анатолий Торкунов, дипломат, историк и политолог, член на научния съвет към Съвета за сигурност на Руската федерация.

Руските сили променят тактиката при Херсон: Битката за града ще бъде жестока

Серията руски поражения в Украйна принуди руснаците да променят военните си планове. Сега Херсонският плацдарм се защитава от най-боесп...

ОЩЕ: Прокремълски канали: Руски депутати в изгнание свикаха конгрес за ликвидирането на Путин 

На среща с Путин наскоро той си спомни битката при Полтава. И каза, че за да я спечели, Петър I "се е оттеглил към Полтава". Това именно било отстъплението, което най-накрая довело до „повратната точка във войната“, отбеляза Торкунов.

В същото време източниците на "Медуза" правят уговорката, че като цяло ситуацията в тази част на фронта зависи не от Москва, а от действията на Въоръжените сили на Украйна. „Ако няма масирана офанзива, тогава няма да има отстъпление“, обяснява един от тях.

Според събеседниците на изданието окончателното решение за изтегляне от Херсон ще бъде взето лично от Путин с участието на хора от неговия "вътрешен кръг". Изданието е изпратило въпроси във връзка с раздадените инструкции до прессекретаря на Путин Дмитрий Песков, но към момента на излизането на този материал от пресслужбата не са отговорили на тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа