Ще може ли ЕС да покаже сила и във външната си политика?

2341
Ще може ли ЕС да покаже сила и във външната си политика?
Снимка: iStock/Guliver

Трябва ли да изчакаме втора вълна на вируса? Пандемията със своите предизвикващи тревога и несигурност криви на развитие отново надвисва над европейците. Както и да е, това тъжно дежавю не трябва да хвърля сянка върху нов, положителен момент: Европа, изправена пред кризата, вече не е това, което беше преди шест месеца.

Припомнете си, че в началото на март Европейският съюз беше на ръба на пропастта, според ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Неговите стълбове, т.е. единният пазар и Шенгенското пространство, не издържаха на натиска на COVID-19. Липсата на споделени санитарни условия доведе до пагубното разпространение на принципа "всеки за себе си". Икономическата катастрофа, която се очертава в най-тежко засегнатите страни, заплашва да помете всички.

ЕС се отказва от санкции срещу Лукашенко

Беларуският президент Александър Лукашенко няма да бъде включен в санкционния списък на ЕС заради отказа на Германия, Франция и Италия ...

Но, колкото и да е парадоксално, епидемията не се превърна във фактор за колапс, а изигра ролята на катализатор. Смелият план за спасяване на икономиките на ЕС, който беше представен от Европейската комисия въз основа на френско-германската инициатива, стана тласък за целия европейски проект и затвърди принципа на солидарност.

Днес здравеопазването е една от областите, в които сътрудничеството се счита за приоритет, а ЕС прие обща стратегия за предоставяне на ваксина за коронавирус на всички страни членки. Докато рефлексивното желание за затваряне на границите не е изчезнало напълно, сега само Унгария е предприела такива мерки на фона на нарастването на епидемията.

Влошаване на ситуацията

Но макар в момента ЕС да е несравнимо по-добре подготвен във вътрешен план, за да устои на новото засилване на епидемията, това не важи за външната политика. Ситуацията се влоши и Европа днес е буквално заобиколена от кризи.

На юг това са Либия, Сахел, Сирия, Ливан и сега Източното Средиземноморие, където претенциите на Турция пораждат напрежение. На изток и на север мощно народно протестно движение в Беларус усложнява отношенията с Русия, въпреки че украинският проблем все още не е разрешен, а отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални се превърна в напомняне за всички, които биха искали да забравят с какъв режим си имат работа. На запад пъзелът за Brexit приближава заключителния етап по пътя на ескалация.

Унгария отказва да одобри пакета за възстановяване на икономиката на ЕС

Унгарските власти отказват да одобрят пакета от 750 милиарда евро за помощ за икономиката на ЕС, засегната от пандемията на коронавирус...

Тук става въпрос за съседите. По-далеч на запад Доналд Тръмп отведе американските съюзници толкова далеч, че погледите на всички европейци са насочени към 3 ноември, за да проверят дали отново могат да намерят общ курс. Панорамата би била непълна без конфронтацията на фона на не особено надеждни американски съюзници с не особено благосклонния китайски гигант.

Остров на стабилност

Възможно е, разбира се, да се мечтае за по-добър пейзаж, но географията не може да бъде променена. Освен това от тази география, особено на изток и юг, зависи безопасността на ЕС, който, колкото и да е странно, сега изглеждат остров на стабилност.

„Европа започва това десетилетие с по-голяма увереност в своя съюз и по-малка в другите“, каза американският политолог Макс Бергман. Това логично повдига следния въпрос: може ли Европа да демонстрира навън енергията, която е показала вътре?

През май германският министър на финансите Олаф Шолц сравни плана за стимулиране на европейската икономика с инициативата на първия министър на финансите на САЩ Александър Хамилтън, който през 1790 г. убеждава федералното правителство да консолидира дълговете на американските щати. Ще настъпи ли в Европа след момента на Хамилтън „момент на Уилсън“, президента, който направи Америка виден играч на международната сцена?

За ЕС е твърде рано да налага на Русия санкции заради Навални

Страните от ЕС започнаха да обсъждат своя отговор на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални с Новичок, но предупредиха,...

Париж мечтае за това (особено при Еманюел Макрон), но доскоро малко хора го подкрепяха в това. Изпитанието COVID-19 и светлината, която то хвърли върху слабостите на Европа, стана тласък за осъзнаване на необходимостта от по-пълен контрол върху нейната съдба на международната сцена.

Още през 2019 г. комисията на Урсула фон дер Лайен бе наречена „геополитическа“, а нейният върховен представител по външна политика Жозеп Борел призова европейците да се научат да говорят „езика на държавността“ заедно.

Днес ключовата дума е „суверенитет“, санитарен, технологичен, цифров, икономически, с други думи „европейски суверенитет“, както подчерта в понеделник германският външен министър Хайко Маас, който беше поканен в Париж на 31 август, за да се обърне към френските посланици в Европа. Според него „ЕС трябва да разрешава кризите в своето обкръжение със собствени средства“.

Рестартиране на френско-германския двигател

За това се захващат дори германците и това е добър знак. Една от последиците от кризата, причинена от пандемията, беше рестартирането на френско-германския двигател, който Хайко Маас нарича „машина на компромисите, работеща върху триенето между различни позиции“. Той очевидно има достатъчно гориво, тъй като Париж и Берлин имат различни позиции по много кризи, както сега е видно от турския въпрос.

ЕС заплаши Турция със санкции

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано заяви, че на турската страна е казано много ясно, какви са очакванията на ЕС по отношен...

Има достатъчно разногласия и между другите държави-членки. Това е най-голямата пречка пред държавността, за която шефът на френското външно министерство Жан-Ив Льо Дриан призова в понеделник, когато приемаше германския си колега.

Тя изисква две неща: единство и средства. Френско-германският тандем може да се захване с (продължителна) работа, за да постигне първото. Що се отнася до средствата, министърът по европейските въпроси Клеман Бон е убеден, че е невъзможно да бъдете тревопасни животни, за да оцелеете в света на хищниците: „Разбираме, трябва да се яде месо“. Несъмнено, макар и това да е факт, че не всички са съгласни с това.

 

* Анализът е на Силви Кауфман, публикуван в „Le Monde“. Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа