Ще се превърне ли изтеглянето на "Вагнер" от Бахмут в катастрофа?

12424
Ще се превърне ли изтеглянето на "Вагнер" от Бахмут в катастрофа?
Снимка: Getty images

Обявеното от Евгений Пригожин изтегляне на ЧВК Вагнер от Бахмут вече привлича сериозно внимание и анализи дали то ще бъде направено успешно или ще се стигне до сериозен украински пробив в Бахмут заради тази операция. Съгласно казаното от руския олигарх, наемниците му трябва да предадат всичките си позиции в града и около него на редовната руска армия до 1 юни.

ЧВК Вагнер почна да се изтегля от Бахмут, защото губи боеспособност. Това е посланието в публикация в украинския телеграм канал "Бахмутски демон", който е списван от украински военни, биещи се при Бахмут. Според написаното, наемниците на Пригожин имат сериозни проблеми и с командния състав – заради много убити офицери, а освен това ЧВК Вагнер не са осигурили безопасно прехвърляне на всички позиции на висок терен по фланговете на Бахмут, че "Вагнер" имат ужасен проблем с координацията и оръжието и че Пригожин е искал да се измъкне от кашата в Бахмут, като засега изглежда успява. В това отношение руският пропагандист Семьон Пегов коментира в дневния си анализ на случващото се в Украйна, че украинската армия е направила нова атака към Клещеевка (на 7 километра южно от Бахмут), като е форсирала водния канал "Северски Донец". "Не е изключено поради заплахата от обкръжение части на руските войски да се изтеглят на височини на изток", предупреждава изрично Пегов.

Зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр също коментира в Телеграм, че руснаците опитват да спрат украинското настъпление по фланговете с артилерийски огън и че прехвърлят резерви за укрепване на фланговете. Тя добавя, че "Вагнер" вече са се изтеглили от предградията на Бахмут, но не и от самия град.

Като цяло обаче руската активност по целия фрон в Украйна остава по-ниска – украинският генщаб съобщава за 22 руски пехотни атаки за цялото денонощие, което е над 2 пъти по-малко сравнено с кулминацията на боевете при Бахмут. В сутрешната сводка на генщаба има изрично предупреждение за възможно наводнение в Карловка, заради попадение на руска ракета в местния язовир.

И през тази нощ е имало масирана руска въздушна атака срещу Украйна. Киевската военна администрация съобщава за стрелба с крилати ракети Х-101/Х-555, като уточнява, че всички изстреляни ракети и дронове от руснаците са свалени. Справката на украинските ВВС сочи, че са свалени общо 10 крилати ракети Х-101/Х-555 и 23 камикадзе-дрона „Шахед“. Засечено е обаче изстрелване на 31 дрона. Вчера украинците успяха да свалят руски изтребител Су-25 в Запорожка област и сериозно да повредят друг такъв самолет, който е извършил аварийно кацане близо до Мелитопол.

Междувременно, в руския град Краснодар също е имало взривове. А на този фон, губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков обяви създаване на седем доброволчески баталаьона (общо 3000 души) за защита на областта:

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) се обръща по-сериозно внимание на заседанието на Съвета на Евразийския икономически съюз. Подчертава се засиленото говорене за допълнителна интеграция и формиране на съюза, включително чрез създаване на общ пазар – нещо, за което са говорили от Казахстан и Беларус. Специално беларуският лидер Александър Лукашенко е говорил за общ пазар на петрол, горива и газ. Владимир Путин пък е насочил разговорите към търсене на споразумения между Съюза и други играчи – както Индия и Китай, така и на Арабския полуостров.

Оценка: Бахмут отдавна загуби оперативно значение, но Русия влезе в капана на месомелачката

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com