Шведската полиция обезвреди експлозив в парк в Стокхолм (ВИДЕО)

2117
Шведската полиция обезвреди експлозив в парк в Стокхолм (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Стокхолмската полиция унищожи чанта с експлозив, намерена в парк в шведската столица късно в неделя вечер, съобщиха от полицията. Инцидентът се е случил по-малко от три седмици преди парламентарните избори на 11 септември, на които престъпността ще бъде основен въпрос сред избирателите, предава БГНЕС.

"Полицията преценила, че чантата, която е била намерена в неделя в Кунгстрадгардън, е съдържала експлозив", се казва в изявление на полицията. Започнато е предварително разследване и до момента никой не е задържан, съобщи "Ройтерс". Полицията не даде подробности за това кой може да е заложил устройството или за възможната цел и отказа да даде допълнителен коментар.

НАТО: Не планираме бази в Швеция и Финландия

В момента НАТО не планира да изпраща войски в Швеция и Финландия, след като те приключат процеса на членство, започнал тази седмица. То...

Паркът в центъра на Стокхолм, в който е намерено взривното устройство, е бил сред местата за провеждане на ежегодния фестивал на културата в града, който се провежда от 17 до 21 август и в който са се провеждали концерти, семейни дейности и събития като борба сумо. 

Районът е бил отцепен, а сакът - обезвреден от сапьори. Властите са извършили съдебномедицинска експертиза, съобщиха от полицията. "Сега всички компоненти ще бъдат изследвани", заяви Ерик Акерлунд, началник на полицията в градския район Норрмалм. "Едва след пълното изследване в националния център по съдебна медицина ще можем да кажем дали опасният предмет е бил функционален." От 2010 г. нивото на терористична заплаха в Швеция е на ниво три по петстепенна скала - или "повишено".

Страната не е била във война от повече от 200 години, но членове на въоръжените сили са участвали в мироопазващи дейности на ООН в Мали, Афганистан, Ирак, Косово и други страни. През 2017 г. узбек, търсещ убежище, уби петима души, когато се вряза с откраднат камион в купувачи на пешеходна улица само на няколкостотин метра от Кунгстрадгарден. По време на съдебния процес той заяви, че е искал да накаже Швеция за ролята ѝ в глобалната борба срещу войнстващата групировка "Ислямска държава".

Полицията и силите за сигурност са осуетили редица други планирани нападения. През последните години обаче вниманието на гласоподавателите беше насочено към рязкото нарастване на насилието от страна на бандите, което изтласка Швеция близо до върха на таблицата на смъртните случаи, свързани със стрелба, в Европа спрямо броя на населението. Според много социологически проучвания престъпността на бандите е въпрос номер 1 сред избирателите преди предстоящия вот.

В Стокхолм задържаха двама за шпионаж

В петък съд в Стокхолм постанови двама мъже да бъдат задържани по подозрение в "шпионаж при утежняващи обстоятелства" в периода 2011-20...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия: Атака с мачете в местен университет, нападателят е застрелян (СНИМКА)

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа