Швейцария взема решение за държавната здравна каса

16574
Швейцария взема решение за държавната здравна каса
Снимка: Getty Images/Guliver

За пореден път Швейцария е призована да произнесе мнение по обществен въпрос. Този път левицата иска от тях да гласуват за създаването на държавна здравна каса по френски модел и да се откажат от частните си осигуровки.

Референдум в този смисъл ще бъде проведен идната неделя. „В Швейцария от 20 години разходите за здравеопазване са нараснали с 80%, вноските - със 125%. Това трябва да се промени", заяви офталмологът, президент на Женевската лекарска асоциация Мишел Матер, който призовава за край на частния режим на здравните осигуровки.

Според левицата само държавна каса може да спре тази „експлозия" на вноските за здравно осигуряване и да гарантира ефективното и прозрачното им използване. Освен това защитниците на референдума обвиняват застрахователите, че поставят лошите платци в черен списък, за да насърчават лекарите да не ги лекуват. Здравните каси, които по закон не трябва да реализират печалби от базовото здравно осигуряване, са обвинявани и че използват вноските, за да финансират рекламните си кампании.

Бежанският проблем - пример от Швейцария

Проблемът с бежанците отново ескалира в България след случая с училището в Калище, Община Ковачевци. Масово родители там не искат в учи...

Всеки човек, живеещ в Швейцария, включително чужденец, е длъжен да се осигурява за базови медицински грижи. Но всеки може да избира здравната си каса сред 61 съществуващи. Вноските, наричани „премии", са индивидуални, не зависят от дохода и варират в зависимост от здравната каса, възрастта и местожителството.

Осигурените лица могат да получат отстъпки за вноските си, като изберат например по-висока сума (те достигат до 2500 швейцарски франка или 2065 евро) или ограничение на избора на лекари. Според последната статистика от 2012 г. от 709 швейцарски франка (550 евро) средни разходи за здравеопазване на месец и на човек болните е трябвало да платят 178 франка.

Според правителството, парламента и десницата системата на свободна конкуренция се е доказала и не поражда дългове за разлика от случващото се във Франция, Италия и Великобритания.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа