Швейцария забрани спонтанните събирания на повече от 15 души на обществени места

2644
Швейцария забрани спонтанните събирания на повече от 15 души на обществени места
Снимка: Getty Images/Guliver

Поради рязкото нарастване на случаите на коронавирус, швейцарските власти въвеждат задължително носене на маски в театрите, на гарите и транспортните спирки от днес (19.10.20 г.), съобщава ТАСС. Освен това, ще бъде забранено „спонтанно събиране“ на групи от над 15 души на обществени места, се казва в изявление на Федералния съвет (правителството), публикувано в неделя.

"По време на извънредно заседание, проведено вчера (18.10.20 г.), Федералният съвет одобри редица мерки за противодействие на силното нарастване на коронавирусните инфекции в цялата страна. От днес са забранени спонтанните събирания на повече от 15 души на обществени места", заяви правителството.Носенето на маски се превърна в „задължително място на обществени места, достъпни за обществеността“. Те включват по-специално автобусни и трамвайни спирки, гари, театри, банки, пощенски станции, ботанически градини и зоопаркове, болници и места за поклонение.

Здравният министър: При спазване на мерките очакваме до 30% по-ниска заболеваемост

„С областните управители на Търговище, Шумен, Варна и зам.-областния на Разград обсъдихме разпространението на COVID-19 в региона...

Правилото за задължителното носене на маски в обществения транспорт остава в сила от 6-ти юли. Повече от 15 души не могат да се "събират спонтанно" на обществени места. В същото време това изискване не се прилага за политически демонстрации и действия на гражданското общество. Тъй като в Швейцария наскоро са регистрирани много случаи на инфекция по време на частни събития, властите са наложили ограничения върху тях от 19-ти октомври: отсега нататък са разрешени само "седящи" празници и срещи. Всеки, който участва в такива дейности в изправено положение, трябва да носи маска, а организаторът на събитието трябва да гарантира спазването на антивирусни мерки. В ресторантите и баровете се въвежда забрана за стоящи места.

В момента Швейцария преживява възстановяване на честотата на коронавирус. През март и началото на април лекарите всеки ден откриваха над хиляда заразени хора. След това имаше рецесия (на ден се регистрираха около 20 случая на инфекция), но от края на юни скоростта на разпространение на инфекцията отново се увеличи. На 4-ти септември броят на случаите за един ден надхвърли 400, на 11-ти септември бе превишен белегът от 500 заразени, на 7-ти октомври този брой надхвърли 1 000, а на 16-ти октомври беше превишен прагът от 3 000 случая.

Карантинните мерки във връзка с коронавируса бяха въведени в Швейцария на 28-ми февруари. От 27-ми април властите постепенно премахнаха ограниченията. В същото време се запази изискването за поддържане на социална дистанция от 1,5 метра. След пристигането си от над 60 държави, включително Русия, се изисква да се подложи на 10-дневна карантина, за неспазване на която е заплашена глоба от 10 хиляди франка (над 10,9 хиляди долара).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа