Скандал във Великобритания заради Русия и Brexit - точно като "руската намеса" в САЩ

4981
Скандал във Великобритания заради Русия и Brexit - точно като "руската намеса" в САЩ
Снимка: Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън нарочно не огласява публично парламентарен доклад за руска намеса в референдумаза Brexit и потенциалното влияние, което Кремъл може да окаже на изборите в страната чрез дезинформация. Това твърди в своя статия The Guardian.

Най-общо казано докладът проследява къде са отишли значителни финансови потоци от Русия във Великобритания преди референдума за Brexit, по-конкретно към кои политически кръгове, като се сочи "път" към Консервативната партия. Кремъл се е целил в Арън Банкс, банкер на лицето на кампанията за Brexit и евродепутат Найджъл Фарадж. На Банкс било предложено от руския посланик на Острова да инвестира в сделка със злато, но той накрая отказал.

Британия и ЕС - две заклещени кучета

Докато едни се мъчат преко сили да влязат в Обетования ЕС, Великобритания пък още по-усилено и безрезултатно се опитва да излезе от съ...

Доминик Грийв, бивш депутат от управляващата Консервативна партия и ръководител на Комисията по безопасността и разузнаването, заяви пред британските депутати, че докладът, изготвен от нея и одобрен от британските служби, е бил задържан и е изчаквал официално потвърждение за публикуване от правителството от 17 октомври. Грийв смята, че Борис Джонсън нарочно задържа доклада, с идеята той да не излезе преди предсрочните избори във Великобритания, които ще се проведат на 12 декември.

В свое изказване пред Камарата на общините, депутатът също така заяви, че ръководената от него комисия е трябвало да получи разрешение за публикуването на доклада до 31 октомври, така че той да бъде публикуван на 4 ноември, преди парламентът да бъде разпуснат, уточнява Агенция "Фокус". Ако британското правителство не одобри публикуването преди 5 ноември, няма да бъде възможно това да се случи до формирането на нов парламент. Грийв добави, че Джонсън не е обяснил защо е забавил одобрението.

"Комисията разследваше заплахата, която Русия представлява за страната. Изготвихме доклад, който в съответствие със Закона за правосъдието и безопасността изпратихме на премиера на 17 октомври за потвърждение, че няма класифицирани въпроси – и в него не би трябвало да има, понеже той беше подробно разгледан от кабинета. Това потвърждение трябваше да бъде получено днес, за да бъде възможно публикуването му, преди парламентът да бъде разпуснат. Но за съжаление това не се случи. В този случай имаме комисия в парламента, която чака да представи доклад пред тази камара, който коментира директно това, което виждаме като заплаха за нашите демократични процеси", обясни Грийв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа