След ЕК и ЕП с остра позиция по схемата "гражданство срещу пари"

2612
След ЕК и ЕП с остра позиция по схемата "гражданство срещу пари"
Снимка: Getty images/Guliver

Държавите членки трябва незабавно да спрат продажбата на паспорти на ЕС, изискват евродепутатите. Не може да се търгува с европейското гражданство като стока, според мнозинството от говорителите, които искат да сложат край на схемите за „златни паспорти“, които се прилагат в някои държави членки.

Това стана ясно след дебат в пленарната зала с комисаря за правосъдието Дидие Рейндерс, съобщават от пресслужбата на ЕП. Пред него евродепутатите подчертали присъщите рискове, които тези програми пораждат, а именно изпирането на пари, данъчните измами и корупцията. Те настояха, че Европа не трябва да има „ускорен вход за престъпниците“.

Гешев иска отнемане на българско гражданство, дадено чрез фалшиви документи

Главният прокурор Иван Гешев предлага на министъра на правосъдието Данаил Кирилов да предложи на президента Румен Радев да издаде указ ...

Ще ни шамароса ли ЕК с наказателна процедура заради даването на гражданство срещу пари?

Вчера стана ясно, че Европейската комисия е изпратила писмо до България, в което изразява опасенията си по отношение на режима за предоставяне на гражданство срещу инвестиции. Брюксел иска от София допълнителни допълнителни подробности за това. Българското правителство разполага с един месец, за да отговори на писмото с искане за допълнителна информация, след което ЕК ще вземе решение относно следващите стъпки. Съгласно официалното съобщение от Брюксел, по тази тема се отварят наказателни процедури срещу Малта и Кипър т.е. ние още не сме в такава, но нищо чудно след месец да бъдем. Там има подобни законови схеми като в България - т.нар. схеми "златен паспорт" т.е. получаваш гражданство срещу определена инвестиция. У нас по закон това става въпрос за 1 млн. лева директна инвестиция. В същото време 19 държави от ЕС изпълняват програми за „пребиваване чрез инвестиции“, известни като „златни визи“.

Евродепутатите днес подчертаха, че предоставянето на гражданство на ЕС на граждани от трети държави без подходящи проверки и прозрачност има отрицателни последици в други държави членки, като подкопава взаимното доверие и общите ценности.

Няколко участници в дебата се позоваха на неотдавнашния скандал в Кипър, в който високопоставени длъжностни лица - включително председателят на националния парламент - бяха записани тайно как предлагат помощ на фиктивен китайски изпълнителен орган с криминално досие за получаването на кипърски паспорт чрез националната схема „гражданство срещу инвестиции“. Те също така отбелязват решението на Комисията за започване на производства за установяване на неизпълнение на задължения срещу Кипър и Малта, въпреки че някои се оплакаха, че е отнело твърде много време за предприемане на действия.

Някои евродепутати отбелязаха, че делът на приходите от тези програми е значителен за държави като Кипър, докато много от тях заявиха, че ценностите и правата на ЕС не са за продан.

Паралелен на правителствения законопроект за "инвестиционното" българско гражданство готвят депутати

Да не се изключва възможността на придобиване на българско гражданство срещу инвестиции, т.нар. „инвестиционно гражданство“...

Припомняме, че през януари 2019 г. Европейската комисия създаде експертна група с представители на всички държави членки на ЕС, която да разработи общи стандарти и насоки по тези въпроси. След четири заседания миналата година групата още не е заседавала през 2020 г.

В резолюция, приета на 10 юли 2020 година, Европейският парламент отново призова държавите членки да премахнат възможно най-скоро всички съществуващи схеми за гражданство срещу инвестиции или пребиваване срещу инвестиции.

Към момента, единствената публична информация, касаеща темата, е, че се готвят законопроекти, но няма никаква реална дейност в парламента.

Законопроект на правителството беше пуснат в края на март, 2019 година, а точно преди извънредното положение заради пандемията от коронавирус вече се обсъждаше и предлагане на друг законопроект.

А как още по времето на Цецка Цачева като правосъден министър държавата си призна какъв провал е тази "инвестиционна схема" - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Предлагат отмяна за получаване на българско гражданство срещу инвестиции

Министерският съвет одобри проект за промени в Закона за българското гражданство, целящи отпадане на възможността чужденците, получили ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа