Ще ни шамароса ли ЕК с наказателна процедура заради даването на гражданство срещу пари?

3892
Ще ни шамароса ли ЕК с наказателна процедура заради даването на гражданство срещу пари?
Снимка: Правителствена пресслужба

Европейската комисия е изпратила писмо до България, в което изразява опасенията си по отношение на режима за предоставяне на гражданство срещу инвестиции. Брюксел иска от София допълнителни допълнителни подробности за това. Българското правителство разполага с един месец, за да отговори на писмото с искане за допълнителна информация, след което ЕК ще вземе решение относно следващите стъпки.

Съгласно официалното съобщение от Брюксел, по тази тема се отварят наказателни процедури срещу Малта и Кипър т.е. ние още не сме в такава, но нищо чудно след месец да бъдем. Там има подобни законови схеми като в България - т.нар. схеми "златен паспорт" т.е. получаваш гражданство срещу определена инвестиция. У нас по закон това става въпрос за 1 млн. лева директна инвестиция. ЕК счита, че предоставянето на гражданството на тези държави членки, а оттам и на гражданството на Съюза, в замяна на предварително определено плащане или инвестиция и без действителна връзка със съответните страни, не е съвместимо с принципа на лоялно сътрудничество, залегнал в член 4, параграф 3 от Договора за Европейския съюз. Това също така подкопава целостта на статута на гражданството на Съюза, предвиден в член 20 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

Президенството: Нямаме отношение към получаване или отказ за даване на гражданство

"В отговор на журналистически въпроси прессекретариатът на президента информира, че получаването или отказът за получаване на българско...

Поради естеството на това гражданство подобни схеми имат последици за Съюза като цяло. Когато една държава членка предостави гражданство, съответното лице автоматично става гражданин на ЕС и се ползва от всички права, свързани с този статут, като например правото на свободно движение, пребиваване и работа в рамките на ЕС или правото да гласува на общински избори, както и на избори за Европейски парламент. В резултат на това последиците от схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции не са нито ограничени до държавите членки, които ги прилагат, нито са неутрални по отношение на други държави членки и ЕС като цяло. A EK счита, че предоставянето на гражданство на Съюза за предварително определени плащания или инвестиции без действителна връзка със съответните държави членки подкопава същността на гражданството на Съюза.

В резолюция, приета на 10 юли 2020 година, Европейският парламент отново призова държавите членки да премахнат възможно най-скоро всички съществуващи схеми за гражданство срещу инвестиции или пребиваване срещу инвестиции.

Към момента, единствената публична информация, касаеща темата, е, че се готвят законопроекти, но няма никаква реална дейност в парламента. Законопроект на правителството беше пуснат в края на март, 2019 година, а точно преди извънредното положение заради пандемията от коронавирус вече се обсъждаше и предлагане на друг законопроект.

А как още по времето на Цецка Цачева като правосъден министър държавата си призна какъв провал е тази "инвестиционна схема" - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Гешев иска отнемане на българско гражданство, дадено чрез фалшиви документи

Главният прокурор Иван Гешев предлага на министъра на правосъдието Данаил Кирилов да предложи на президента Румен Радев да издаде указ ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...