Смъртността през 2020 година в Италия - най-висока от Втората световна война насам

1896
Смъртността през 2020 година в Италия - най-висока от Втората световна война насам
Снимка: iStock

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца обяви днес затягане на мерките в борбата срещу коронавируса. Заразата причини смъртта на близо 100 000 души в страната до момента.

Областите Фриули-Венеция Джулия и Венето, които досега бяха в "жълта категория", минават в "оранжева категория", докато Кампания става "червена зона". Промяната в категоризирането влиза в сила от понеделник и се налага заради влошаване на епидемиологичната ситуация в тези три области. Категоризирането е свързано с определени ограничения, като в зоните с червено остават да работят само търговски обекти от съществено значение, а учениците учат дистанционно. Ресторантите са затворени и има дори някои рестрикции в доставките на храна, които те могат да правят. Ограничава се и излизането в пределите на общината, в която хората живеят. В оранжевите зони ресторантите не приемат клиенти, а учат само учениците от по-малките класове. Забранява се придвижването между общините в дадена област. Най-свободни са мерките в жълтите зони, където работят и ресторантите.

Коронавирусът отложи изборите в Италия

Италианското правителство съобщи, че отлага за есента планираните за лятото местни избори, включително за кметове на големите градове, ...

Вчера експерти предупредиха, че Италия е влязла в трета вълна на заразата. Днес Висшият институт по здравеопазване, който консултира правителството в борбата му срещу епидемията, каза, че за първи път от седем седмици индексът на разпространение на заразата е преминал над критичната стойност 1 и е достигнал 1,06. Това показва, че сега един заразен може да зарази повече от един човек, съобщава 24 часа.

В периода 24 февруари - 2 март случаите на зараза в Италия нараснаха с една трета в сравнение с предходната седмица и достигнаха 123 000 души, което е най-високата седмична цифра от декември досега. Това увеличение съвпада с разпространението на британския вариант на вируса, който е станал доминиращ в страната. Други варианти също продължават да будят безпокойство.

Иначе в цяла Италия действа вечерен час и общите ограничителни мерки, включващи забрана за придвижване между областите, остават в сила до 6 април. На местно ниво властите на отделни области също взимат мерки. Така например от днес до 14 март властите на Ломбардия, където е Милано, обявиха областта за тъмно оранжева, което означава, че тя е напът да бъде категоризирана като червена, предаде АДН Кронос. Преустановява се присъственото обучение за всички ученици, има в сила забрана за ходене по вили и за посещение на други обитаеми жилища. Може да пазарува само един член на семейството, като той не може да води в магазина със себе си непълнолетни или възрастни хора. Забранено е да се използват и зоните за игра и за спорт в парковете и градините. Разрешава се обаче придвижването в пределите на общините, но с основателна причина.

В Италия продължава ваксинационната кампания, като ваксинирани с две дози са 1,56 милиона души. Инжектирани са общо 5 милиона дози ваксини. Властите са си поставили за цел да поставят по 300 000 дози дневно.

Италия блокира износа на ваксини AstraZeneca, произведени в страната

Италия блокира днес износа за Австралия на ваксини срещу COVID-19 на компанията AstraZeneca, произведени на италианска територия, преда...

Същевременно днес италианският Статистически институт каза, че в страната смъртността миналата година е била най-висока от Втората световна война насам, предаде ДПА. Миналата година са регистрирани 746 146 смъртни случая. Това е с 15 процента повече в сравнение със средното за периода 2015 г. - 2019 г. Само в периода март-декември на миналата година има 20 процента повече смъртност от средното за предишните пет години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com