Спирането на парламента от Джонсън е незаконно, отсече Върховният съд

1617
Спирането на парламента от Джонсън е незаконно, отсече Върховният съд
Снимка: Getty Images

Решението на британското правителството да спре работата на парламента за 5 седмици е незаконно, постанови Върховният съд на Обединеното кралство.

"Решението да се посъветва Нейно величество да пророгира Парламента е незаконно, тъй като то доведе до осуетяване или възпрепятстване възможността на Парламента да изпълнява конституционните си функции без разумна обосновка", обяви председателят на Върховния съд лейди Хейл.

11-те висши съдии единодушно обявиха пророгацията за нищожна и няма никакъв ефект, а Сега на хода са председателите на двете камари на парламента (на лордовете и на общините), които трябва да решат как да действат.

Върховният съд на Великобритания подхвана пророгацията и "Невероятния Хълк" (ВИДЕО)

Върховният съд на Великобритания започна тридневни обсъждания на правните предизвикателства по отношение на противоречивото решение на ...

Председателят на Камарата на общините John Bercow приветства решението и заяви, че Парламентът "трябва да бъде свикан незабавно", като добави, че сега ще се консултира с партийните лидери "по спешност", предаде BBC.

Върховните съдии трябваше да решат дали правителството на Борис Джонсън е действало според закона, прилагайки т.нар. "пророгация", след като тя бе обжалвана от опозиционните депутати.

Според тях целта на управляващите е да осуетят парламентарния дебат за Brexit и да попречат на британските депутати да се противопоставят на плановете на премиера Борис Джонсън преди предстоящия Brexit на 31 октомври.

Опозицията обвини премиера, че умишлено е подвел кралицата, за да спре парламента. Джонсън категорично отрече, но даде да се разбере, че в никакъв случай не е склонен да отлага дататa за Brexit.

Подвел ли е Борис Джонсън кралицата да спре временно парламента?

Подвел ли е Борис Джонсън кралицата да спре временно парламента? Стратегия за постигане на твърд Brexit на всяка цена ли е остраняванет...

Правителството обяви, че спирането е нормална процедура и че ще му позволи да се върне през октомври и да представи новите си планове за предстоящата парламентарна година.

Пророгацията обикновено маркира края на една парламентарна сесия преди началото на следващата и се приема за нормално да се случва веднъж годишно. Но избраният момент този път е силно противоречив.

Парламентът бе спрян след 10 септември и трябваше да възобнови работа на 14 октомври. Brexit трябва да се състои на 31 октомври, като страната е дълбоко разделена по отношение на напускането и несигурна как ще изглеждат бъдещите отношения с ЕС.

Спирането на парламента започна около 7 седмици преди крайния срок за Brexit, а Великобритания все още няма сделка с ЕС, одобрена от депутатите ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа