Срещу Полша тръгва наказателна процедура за сеч в една от най-древните гори в Европа

826
Срещу Полша тръгва наказателна процедура за сеч в една от най-древните гори в Европа
Снимка: Wikipedia

Европейската комисия обяви, че започва наказателна процедура срещу Полша, тъй като страната предвижда все по-мащабни сечи в Беловежката гора.

Освен че е една от най-големите запазени вековни гори в Европа, „Беловежката пуща“, както още е известен лесът, е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО и европейската мрежа Натура 2000, съобщиха от WWF.

Предложение: Става ли въпрос за убийство, да няма съкратена процедура

Да няма съкратено съдебно следствие, в случай че обвиняем за умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда се признае за вино...

Действията на Комисията са в отговор на сигнал, изпратен от седем природозащитни организации, сред които WWF, Greenpeace и Birdlife. Те оспорват решението на полското правителство да извърши сечи в големи райони от гората и, заедно с общността на полските експерти по горска биология и екология, заявяват, че сеч в планираните мащаби ще окаже голямо влияние върху цялата гора и ще нанесе особено значими щети на видовете, които зависят от мъртвата дървесина, пише БГНЕС.

Такива видове са белогърбият и трипръстият кълвач, врабчовата и пернатоногата кукумявка, различни видове бръмбари, растения и гъби. Смята се, че около 50% от биологичното разнообразие в Беловежката гора е зависимо от мъртва дървесина и по тази причина не е добра идея тя да се отстранява.

Природозащитните организации, автори на сигнала, коментират: "Радваме се, че Комисията реши да предприеме сериозни мерки, за да се гарантира защитата на Беловежката гора. Решението на полското правителство е сериозна заплаха за едно от последните места, които съхраняват дивата природа в Европа и е нарушение на правото на ЕС. Полското правителство има отговорността да защитава тази древна гора, която е дом на хиляди растителни и животински видове - сечта няма как да го запази за бъдещите поколения".

Групата от природозащитни организации призовава Варшава да се придържа към компромиса, постигнат през 2012 г. след намеса на Европейската комисия. Той ограничи сечта в гората, за да бъдат спасени най-ценните видове и местообитания, като същевременно се даде възможност за ограничено изсичане, за да се осигури дървесина за местните хора.

ЕК е замразила делото срещу България за депата за отпадъци заради "сериозния" ни напредък

Европейската комисия замрази делото срещу България за депата за отпадъци заради сериозния напредък в тази сфера, съобщиха от Министерст...

Със съжаление констатираме поредния случай на унищожаване на природа, породено от икономически интереси, коментира Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF България.

По думите ѝ, още по-страшно е, че това се случва в Европа, където вековните гори са почти унищожени. Едни от малкото запазени вековни гори на Стария континент се намират и в нашата страна. България може да гарантира съхраняването им като ги включи в планираните зони за опазване на стари гори върху 10% от площта на горските местообитания в Натура 2000, допълни Дончева.

Полското правителство има срок от един месец, за да отговори на Комисията. Това е първият етап от процедурата, която би могла да прерасне в дело срещу Полша за нарушаване на Директивата за местообитанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа