България и Украйна обсъждат гаранции за сигурност и съвместно военно производство (ВИДЕО)

6636
България и Украйна обсъждат гаранции за сигурност и съвместно военно производство (ВИДЕО)
Снимка: Министерски съвет на Република България

Премиерът Николай Денков отказа да обяви дали България ще подпише двустранни гаранции за сигурност на Украйна по модела на споразумението, обявено от страните от Г-7. По време на визитата си в Киев по повод две години агресивна война на Русия в Украйна българският министър-председател отправи силно политическо послание за подкрепа на защитаващата се страна.

На съвместна пресконференция с президента Володимир Зеленски стана ясно, че такива гаранции за сигурност все пак са се обсъждали. Припомняме, че страни като Германия, Великобритания, Дания и други вече подписаха 10-годишни споразумения за сигурност с Киев. Междувременно Зеленски обяви, че с България се обсъжда съвместно производство на оръжия.

Още: Сирени за въздушна тревога, докато Денков почита паметта на защитниците на Украйна (СНИМКИ)

Какво заяви Зеленски пред Денков?

Украинският лидер определи разговора с Денков като "много сериозни преговори". "Никога не губим време и нашите споразумения се реализират напълно. Обсъдихме много въпроси за нуждите на нашите войници, за нашите приоритети, последващи стъпки. Украйна цени много всяка проява на подкрепа на нашата отбрана. Благодаря на България и за подкрепата на нашите усилия в Черно море, за разширяването на търговските маршрути и подновяването на нормалното корабоплаване. Много е важно, че и в такова сложно време осигуряваме нормални иконом отношения. Разбрахме се да активизираме разширяване на логистиката и инфраструктурата в региона", заяви Зеленски.

Още: Зеленски обяви колко украински войници са убити за последните две години (ВИДЕО)

"Обсъдихме сътрудничество в енергетиката и отбранителното производство. Обединихме подходите на Украйна и България към разработка на двустранни споразумения за гаранции за сигурност, отделихме внимание на въпросите за сигурността и България много ни помага за установяването на правдата за действията на руските престъпници. България ще се присъедини много активно по привличане на Русия към отговорност за престъплението агресия", каза украинският президент.

"Много ценим подкрепата на България за нашите евроатлантически, евроинтеграционни стремежи. Също така и по отношение на формулата за мир – подкрепата на България за нас е много важна, тя има активна роля в подготовката на срещата на мира. Премиерът прие нашите предложения. Слава на Украйна!", завърши речта си Зеленски.

Още: Голяма новина от България за Украйна: Пращаме десетки хиляди боеприпаси?

Обещанията на България към Украйна

"Благодаря за поканата, която ми позволи да видя с очи и да почувствам със сърце вашето несправедливо страдание, но и вашия гериоизъм и вашата решителност да извоювате бъдещето, за което копнеете", обърна се премиерът на България към президента Зеленски. "България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите на Украйна. Видяхме ги в очите на украинските бежанци, за които отворихме вратите и сърцата си още преди две години. Чухме ги в разказите на нашите сънародници от Таврия и Бесарабия. Днес ги усетих със сетивата си".

Още: Денков видя ужаса, причинен от руските ракети в Киев (СНИМКИ)

"На днешната дата отбелязваме поредна мрачна годишнина – преди 10 години незаконнота анексиране на Крим и Севастопол даде начало на продължителната агресия на Русия срещу Украйна и отвори пътя към пълната инвазия на 24 февруари 2022 г. Продължаващата вече две години пълномащабна война на Русия срещу Украйна е война срещу Европа, срещу целия демократичен свят. Целите на Путин се простират извън пределите на Украйна. Амбициите на руската агресия са директна заплаха и за националната сигурност на България – подкрепата за Украйна е и наша защита. Затова сме на страната на Украйна в тази брутална военна агресия, за да отстояваме свободата на човешкия живот, демокрацията и международния правов ред", каза още Денков.

Снимка: Министерски съвет на Република България

По думите му, войната е водена от режима на Владимир Путин с една недопустима цел – "независима и свободна държава в сърцето на Европа или да бъде подчинена, или да бъде унищожена". "Повече от 700 дни сме свидетели на героизма на украинския народ, който се бори и за своята свобода, и за мира в Европа и у нас. Затова българското правителство и парламентарното мнозинство работят неотклонно за осигуряване на максимална по възможностите ни политическа, военна, дипломатическа, хуманитарна подкрепа за Украйна. Оставаме ангажирани с прилагането на формулата на мира на Украйна за справедлив, цялостен и устойчив мир, основан на Устава на ООН и на международното право", посочи премиерът.

Още: За да потвърди подкрепата на България: Денков пристигна в Украйна (СНИМКА)

Той каза, че страната ни има готовност за сътрудничество и в контекста на създадената международна коалиция за връщане на украински деца, незаконно депортирани в Русия. България е една от съучредителките на коалицията.

"Русия не може да спечели тази война и един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ", каза Денков и призова международната общност да остане единна в подкрепата за Украйна.

"България остава солидарна с Украйна в битката ѝ за справедлив мир, мир за Украйна и за всички демократични народи!", обяви премиерът.

Гаранциите за сигурност - подробности

На уточняващ въпрос дали се обмисля двустранно споразумение за сигурност, Денков каза, че това ще бъде обсъдено и ще бъде решено. Ще изисква и решение от страна на Народното събрание, както е по процедура. "Мога да кажа, че България нито за ден не е престанала да помага на Украйна, ще продължи да помага, независимо от това дали е подписано споразумението, или не", допълни той.

"България е една от държавите, които подкрепя декларацията на Г-7 и в рамките ѝ ние непрекъснато надграждаме нашата подкрепа както по отношение на дипломатическите усилия – за Украйна в ЕС и НАТО, така и по отношение на военнотехническата помощ. Във всеки момент правим проверка на вашите нужди и на нашите възможности. Включваме се в усилията на международната общност, с която да се намери правна форма за наказания на виновните за страданията на украинския народ", обяви Денков.

Още: ЦРУ помага тайно на Украйна срещу Путин: Неразказаната история на войната

Украйна иска съвместно производство

"Украйна е много заинтересована за съвместно производство с България и с други държави. Смятам, че това ще бъде качествена копродукция, която може да осигури и пари, и работни места. Смятам, че дефицитните нужди на Украйна така могат да се задоволят. Но ние говорим и за след войната, защото и двете отбранителни промишлености са заинтересовани", каза Зеленски.

Още: Зеленски намекна за предателство с контраофанзивата и говори какво очаква от 2024 г.

А Денков обяви, че "в знак на нашите прекрасни, многовековни връзки с Украйна" днес е подарил на президента Зеленски реплика на меча на хан Кубрат с два различни символа – "че свободата се постига с меч, но и че хан Кубрат, който е живял в земите, на които в момента е Украйна, е показал, че за да може да успеете, трябва да бъдете единни".

Още: Денков: Подарих на Украйна меч на хан Кубрат. Зеленски: Не съм видял никакъв меч

"Много се надявам тази легенда, която се поставя във фокуса на българските усилия за оцеляване в трудни времена, да я пренесем като европейски усилия за спасяването на вашата страна. Ще бъдем заедно с вас в тази битка, колкото е необходимо", обяви премиерът Николай Денков.

Още: Война, каквато светът не познаваше: Кои неща се случиха за първи път на фронта в Украйна?

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика