Страни от ЕС се обявиха срещу плана на Израел да разруши селище по Западния бряг

2035
Страни от ЕС се обявиха срещу плана на Израел да разруши селище по Западния бряг
Снимка: Getty Images/Guliver

Пет европейски държави призоваха Израел да не разрушава палестинско бедуинско село в окупирания Западен бряг, след като властите обявиха, че могат да пристъпят към заличаване.

Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания подновиха призива си към Израел да не разрушава село Хан ал Ахмар, където живеят около 200 души.

САЩ затварят палестинското представителство във Вашингтон

Съединените щати взеха решение за затваряне на палестинското представителство във Вашингтон в поредната стъпка от страна на президента ...

"Последиците от разрушаването и разселването върху обитателите на тази общност, включително техните деца, както и върху перспективите за решение между двете страни, ще бъдат много сериозни", заявиха страните в съвместно изявление, цитирано от AFP.

Припомняме, че на 5 септември върховният съд на Израел потвърди заповедта за заличаване на селото на основанието, че е построено без съответните разрешителни. Палестинците твърдят, че е практически невъзможно да получат израелски разрешения за строеж в зоната на Западния бряг, където се намира Хан ал Амар.

Предишна заповед, предотвратяваща разрушаването на селището, изтича в рамките на седем дни след решението на върховния съд, което означава, че израелските власти могат да пристъпят към действия още днес.

Палестинците подадоха нова жалба до Международния наказателен съд във вторник срещу Израел във връзка със селото, каза висшият палестински служител Саеб Ерекат, отбелязва още БГНЕС.

Израел отваря граничния пункт "Ерец"

На 27 август, понеделник Израел ще отвори отново граничния пункт „Ерец“ на границата с Газа, съобщи министърът на отбраната...

Хан ал Ахар се намира на стратегическо място на изток от Йерусалим, разположено в близост до няколко големи израелски селища, и в близост до магистрала, водеща до Мъртво море. Според предположенията, продължаването на селищното строителство в тази област би могло да доведе до разделянето на Израел по Западния бряг на две между северната и южна част, което допълнително ще навреди на палестинската държава.

Бедуините твърдят, че незаконните им села са били построени върху земи, които са били техни поколения наред. Като израелски граждани, те твърдят, че са жертви на десетилетия на пренебрежение и дискриминация, и гледат с недоверие на обявената цел на плана да промени съдбата на най-бедния етнос, живеещ в тази страна. Мнозина от тях живеят в палатки или в паянтови постройки и нямат достъп дори до най-елементарни комунални услуги.

Израелските власти предложиха алтернативни места за жителите на Хан ал Арма, но те твърдят, че първото предложение е близо до сметище, а най-новото е близо до пречиствателна станция за отпадъчни води.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа