Стрелецът от Мюнхен няма връзка с "Ислямска държава"

2806
Стрелецът от Мюнхен няма връзка с "Ислямска държава"
Снимка: Gettyimages.com

Германската полиция засега не е изяснила мотивите на младежа от ирански произход, който откри стрелба в търговски център в Мюнхен, не е намерено и негово предсмъртно писмо. Полицията отдава предпочитание на версията, че младежът е превъртял, предаде АФП.

Началникът на полицията на баварската столица Хубертус Андре заяви, че не открита никаква връзка между стрелеца и джихадистката групировка “Ислямска държава”.

В Бавария е обявен траур

Премиерът на германската провинция Бавария Хорст Зеехофер обяви днешния ден, 23 юли, за ден на траур след стрелбата в Мюнхен, съобщава ...

Стрелбата, при която загинаха девет души, е дело на превъртял човек. Установихме, че той се е интересувал от книги и вестникарски статии, свързани с убийства, посочи Андре.

Нападателят е страдал от форма на депресия, обяви на свой ред прокурорът на баварската столица Томас Щайнкраус-Кох.

Става въпрос за болест, за форма на депресия, уточни той. Прокурорът призова да се внимава много с информациите, че стрелецът е бил подложен на психиатрично лечение.

Припомняме, че днес по-рано стана ясно, че нападателят в Мюнхен е 18-годишен немски гражданин от ирански произход, разкри полицията в Мюнхен, съобщи БГНЕС. „Заподозряният, за когото следствието има данни, е 18-годишен немски иранец от Мюнхен“, каза полицейски представител на пресконференция в баварската столица.

Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до Йоахим Гаук

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до президента на Федерална република Германия Йоахим Гаук по повод нападени...

Той има двойно гражданство - немско и иранско. Освен това полицията не може да каже дали става дума за терористично деяние, тъй като не са известни мотивите на стрелеца. Извършителят нямал криминално досие и от две години живеел в града. Не е ясно дали действията му са продиктувани от политически причини или са плод на психически разстройства. В раницата му не е открит експлозив, не се потвърждават и данните за използване на автомат, стрелецът имал само пистолет. След стрелбата срещу търговския център той попаднал под обстрел на патрул.

Впоследствие се самоубил и трупът му бе открит. Отменена бе обявената преди това висока степен на терористична заплаха. За обезвреждането му бяха вдигнати на крак 2000 души. Полицията изясни също, че двете лица, които са избягали от търговския център „Олимпия“ и по тази причина са били заподозряни като съучастници в атентата, няма нищо общо с него. Не се потвърдиха и другите сигнали за стрелби и вземането на заложниците. Вечерта на 22 юли в центъра на Мюнхен се разнесоха изстрели. Стрелбата бе насочена срещу хора пред търговския център „Олимпия“ и метростанция. По последни данни загинали са 10 души, включително стрелецът. Ранените са 16 души, трима от които са с опасност за живота. Сред убитите и ранените има непълнолетни, включително деца. Няма данни за пострадали български граждани, но не всички жертви са идентифицирани. Първоначално се смяташе, че нападателите са трима, накрая полицията установи, че е само един. Отменена бе обявената преди това висока степен на терористична заплаха.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа