Мюнхен отмени високата степен на заплаха, 18-годишен немски иранец е стрелецът

2666
Мюнхен отмени високата степен на заплаха, 18-годишен немски иранец е стрелецът
Снимка: Gettyimages.com

Властите в Мюнхен отмениха високата степен на терористична опасност, след като местната полиция потвърди, че е намерила тялото на самоубиеца, който с висока степен вероятност е бил нападателят в търговския център „Олимпия“.

Това се казва в съобщение на полицията. В него се посочва, че нападателят е действал сам. Той е бил немски гражданин от ирански произход.

„Отбой на тревогата. В хода на издирването намерихме човека, който се е самоубил. При това с висока степен на вероятност може да се каже, че това е бил нападателят, който според нашите последни сведения е действал сам“, гласи още съобщението, разпространено в социалните мрежи.

Повече няма „висока степен на заплаха“, съобщи полицейски представител за вестник „Зюддойче цайтунг“. „Високата степен на терористична опасност“ бе обявена веднага след атаката в "Олимпия".

Нападателят в Мюнхен е 18-годишен немски гражданин от ирански произход, разкри полицията в Мюнхен, съобщи БГНЕС.

„Заподозряният, за когото следствието има данни, е 18-годишен немски иранец от Мюнхен“, каза полицейски представител на пресконференция в баварската столица. Той има двойно гражданство - немско и иранско. Освен това полицията не може да каже дали става дума за терористично деяние, тъй като не са известни мотивите на стрелеца. Извършителят нямал криминално досие и от две години живеел в града. Не е ясно дали действията му са продиктувани от политически причини или са плод на психически разстройства.

В раницата му не е открит експлозив, не се потвърждават и данните за използване на автомат, стрелецът имал само пистолет.

След стрелбата срещу търговския център той попаднал под обстрел на патрул. Впоследствие се самоубил и трупът му бе открит. Отменена бе обявената преди това висока степен на терористична заплаха. За обезвреждането му бяха вдигнати на крак 2000 души.

Полицията изясни също, че двете лица, които са избягали от търговския център „Олимпия“ и по тази причина са били заподозряни като съучастници в атентата, няма нищо общо с него. Не се потвърдиха и другите сигнали за стрелби и вземането на заложниците.

Вечерта на 22 юли в центъра на Мюнхен се разнесоха изстрели. Стрелбата бе насочена срещу хора пред търговския център „Олимпия“ и метростанция. По последни данни загинали са 10 души, включително стрелецът. Ранените са 16 души, трима от които са с опасност за живота. Сред убитите и ранените има непълнолетни, включително деца. Няма данни за пострадали български граждани, но не всички жертви са идентифицирани.

Федералният съвет за сигурност на Германия ще проведе кризисно заседание

Германският канцлер Ангела Меркел ще свика съвета за сигурност на страната в събота заради стрелбата в Мюнхен, предаде AFP. &bdqu...

Първоначално се смяташе, че нападателите са трима, накрая полицията установи, че е само един. Отменена бе обявената преди това висока степен на терористична заплаха.

Докогато течеше произшествието, голяма част от хората получиха предупреждението на властите за терористична атака по смартфоните си. Целият градски транспорт беше спрян от съображения за сигурност. Затворена беше и централната железопътна гара.

Мюнхенската полиция публикува на сайта си специален формуляр за фото и видеоматериали от трагедията. Полицията призова всички свидетели да й пратят материали от местопрестъплението, които да помогнат да попадне на следите на престъпниците.

Към момента нито една групировка не е поела отговорност за разигралата се трагедия, но един от главните пропагандни канали на радикална групировка "Ислямска държава" отпразнува нападението в баварската столица със съобщение: "Цяла Европа е под нашия тероризъм".

Междувременно в социалната мрежа "Туитър" се бе появило автентично видео, което породи съмнения, че смъртоносната атака в баварската столица е плод на десни екстремисти. На записа е показан един от предполагаемите стрелци, който обикаля и крещи: "Аз съм германец, роден съм в Германия", последвано от "убий арабите". Тогава ясно се чува стрелба.

Франк-Валтер Щайнмайер: Ситуацията в Мюнхен не е изяснена

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че ситуацията в Мюнхен след нападението все още не е изяснена. „Още от...

Първоначално се смяташе, че нападателите са трима, накрая полицията установи, че е само един.

Британският вестник „Дейли мейл“ свърза стрелбата в баварската столица с 5-годишнината от двойния терористичен акт в Норвегия, извършен от крайния шовинист Андерс Брейвик.

Според изданието стрелецът в Мюнхен се целил в деца, а също викал „аз съм немец“.

На 22 ли 2011 норвежкият десен радикал Андерс Брейвик взриви експлозив пред правителствена сграда в центъра на Осло, при което загинаха 8 души, а 200 бяха ранени. Няколко часа по-късно той откри стрелба в младежки лагер на остров Утьоя, при което яха убити 69 и ранени 66 души. Терористът единак смята левите политици за главна причина за голяма част от социалните проблеми на страната си.

Той бе осъден на 21 години затвор с възможност за удължаване на присъдата. Това е най-тежкото наказание съгласно норвежкото правораздаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа