Светът отново се събира в Париж заради климатичните промени

2640
Светът отново се събира в Париж заради климатичните промени
Снимка: Pixabay

Международната среща на високо равнище по въпросите за изменението на климата "Една планета" започва днес, 12 декември, във френската столица Париж. Инициаторът на срещата, където ще бъдат обобщени резултатите от прилагането на Парижкото споразумение и ще бъдат очертани перспективите за развитие, е френският президент Еманюел Макрон.

Очаква се на срещата на върха да присъстват лидерите на ООН и Световната банка, както и държавните ръководители на най-засегнатите от климатичните промени страни. Те ще вземат участие и в официална закуска в "Елисейския дворец" по покана на Макрон, информира БГНЕС. Сред участниците ще е и българският президент Румен Радев.

Зает с безумията си днес, светът утре просто няма да го има

Вероятно сте видели едно видео, което обиколи света заради драматичното послание, което изпраща. Умираща от глад полярна мечка в Канадс...

Освен тях съставът на националните делегации ще включва и ръководителите на мегаполиси, представителите на централните банки и членовете на множество обществени организации. По първоначални данни общият брой на участниците вероятно ще надвишава 4000 души.

Малко преди началото на форума папа Франциск пожела на участниците в него "ясно разбиране за необходимостта от наистина ефективни решения за противодействие на изменението на климата и преодоляване на бедността". Въпреки това, френските природозащитници оценяват перспективите на срещата като "силно ограничени". Оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение, което Доналд Тръмп обяви преди 6 месеца, също тегне като черен облак над срещата.

Причината се крие във факта, че финансовите нужди за постигане на устойчиво развитие т.е. да не се допусне глобално затопляне с повече от 2 градуса по Целзий спрямо нивото от 1990 година се оценяват на стотици хиляди милиарди долари. Но в периода 2011 - 2016 г. Световната банка е инвестирала много по-скромна сума за екологични проекти – едва 63 млрд. долара.

"Все още няма съответствие между направените изказвания и започнатите дела", каза Одре Пулвар, директор на Фонда "Природа и човек".

Глобалното затопляне се очертава да е още по-силно

До 2100 година Земята може да се затопли с 15% повече от най-лошите досегашни прогнози на експерти от ООН, сочи изследване на климатоло...

Само ден преди това президентът на Световната банка Джим Йонг Ким увери пък, че "Една планета" ще предостави шанс за конкретен напредък в борбата срещу глобалното затопляне.

"Това, което прави тази среща на върха различна, е, че това не е просто още едно политическо заседание на високо равнище", каза той пред репортери. "Това ще обедини групи от хора, които обикновено не се събират, особено когато говорим за проблемите на климата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа