Светът посреща Нова година при засилени мерки за сигурност

7058
Светът посреща Нова година при засилени мерки за сигурност

Навсякъде по света посрещането на Нова година ще бъде съпроводено с драстични мерки за сигурност. Столиците в Европа вече засилиха мерките заради опасения от възможни терористични актове след смъртоносните атаки в Париж миналия месец. Въпреки заплахите обаче огромни множества ще се стекат по улиците и площадите на всички континенти за да отброят последните минути от отминаващата 2015 година.

В новогодишната нощ Париж е под безпрецедентен контрол на силите за сигурност, а атмосферата носи повече символика, отколкото празничност. Във френската столица замениха фойерверките с пет минутно светлинно шоу, но посрещането на Новата година в центъра на града ще се състои, предаде БНР.

Подаръци, подаръци... Направете ги сами!

Новата 2016 година най-после настъпи, да е здрава, мирна и щастлива, а с нея започва и месецът с най-много имени дни. Днес е Васильовде...

"Все още мислим за атаките, но трябва да го загърбиш и да си живееш живота. ташият живот. ще сме тук на 31 декември, заяви един парижанин", казват хората от Париж. Градът ще посрещне Новата година така, както светът е свикнал да го вижда - с традиционната наздравица на булевард "Шанз Елизе" в полунощ, но при небивали досега мерки за сигурност. 11000 полицаи и военни охраняват столицата и покрайнините ѝ. Въпреки тези мерки туристите са много по-малко от обикновено.

От полицията във Виена съобщиха, че в новогодишната нощ 500 полицаи ще патрулират в центъра на града. За сигурността ще следят и командоси от специалните части "Кобра" и "ВЕГА", както и цивилни спецполицаи. Допълнително са мобилизирани 250 униформени от другите федерални провинции на Австрия.

900 полицаи ще оформят кордон около Бранденбургската врата в Берлин, където жителите и гостите на германската столица традиционно празнуват. "Имаме много повече охранители. Имаме видеонаблюдение. Забраняваме влизането с куфари и раници в района на събитието. Контролът на входовете ще е много строг. Хората да очакват по-дълги опашки при влизане, защото предполагаме, че ще се съберат няколко стотин хиляди души", обясни Вили Кауш от организаторите на празненството.

Кметът на белгийската столица Иван Мейор съобщи, че празненствата и зарята в Брюксел по случай Нова година са отменени. Мярката е била предприета по съвет на белгийския Координационен център за анализ на терористичната заплаха.

Готови ли сте с празничната трапеза?

Това е, днес вече броим минутите до настъпването на Новата година и докато се суетим в последни приготовления, въпросът за украсата на ...

В Ню Йорк мерките за сигурност също са изключителни - полицаите ще бъдат подпомагани от хеликоптери, допълнителни улични камери и химически и ядрени детектори. Кметът Бил де Блазио заяви, че това е най-подготвеният град в страната. ""Гордеем се с града ни. Ние сме най-добре подготвеният град да предотвратим терористично нападение и да се справим с евентуална атака, ако бъде извършена. Ще има огромен брой полицаи, които ще виждате, но и много, които няма да видите. Ще има и очевидни и скрити мерки за сигурност", каза той.

По традиция нюйоркчани и гостите на града ще отброят последните секунди от старата година със спускането на известното кристално кълбо на Таймс скуер. Традицията идва от времето на мореплаването, когато моряците са спускали топка във водата по обед, за да се ориентират за местното време. "Полунощ тук на Таймс скуеър е невероятно. Ще се съберат милиард души, които ще отброяват последните секунди докато кълбото се спуска. Към тях ще се присъединят над 180 милиона американци и милиарди по света. Няма друг такъв момент, когато светът се обединява", обясни Джеф Строс от организаторите на празненствата в Ню Йорк.

В Сидни ще стартират тази нощ планетарните чествания на Нова година. Голям пиротехнически спектакъл се очаква над операта в Сидни. Най-големият австралийски град е похарчил рекордна сума за фойерверки - около 4,6 милиона евро за един незабравимо 12-минутно шоу.

Хонконг, Пекин, Сингапур и други азиатски мегаполиси ще се опитат да конкурират с бляскавите си тържества Сидни. Но вечерта ще бъде доста мрачна в Бруней, където новогодишните тържества бяха забранени въз основа на местното тълкуване на ислямския закон.

Най-вдъхновяващите места, на които можем да си кажем: "Честита нова година"

Нова година вече чука на вратата ни и положителното настроение е завладяло всички ни - или поне почти всички. Готвим се за празника, но...

В София на пл. “Княз Александър I” няма да бъдат допускани хора, употребили прекомерно количество алкохол, носещи оръжие, стъклени бутилки, пиротехнически изделия и други опасни предмети. В непосредствената охрана преди, по време и след приключването на концерта са ангажирани необходимия брой служители на реда. В района около площада ще бъдат изградени 10 контролно-пропускателни пункта, на които пристигащите ще бъдат проверявани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа