Събира ли си багажа папа Франциск?

7037
Събира ли си багажа папа Франциск?
Снимка: Getty Images/Guliver

Папа Франциск скоро може да абдикира от престола, както направи неговият предшественик, сега пенсионираният папа Бенедикт XVI, казва анализаторът от Ватикана Фредерик Муние. През февруари излезе неговата книга „Папа, който искаше да промени църквата“, в която се описва понтификатът на 84-годишния Берголио. Авторът стига до заключението, че „може би Франциск вече е изминал целия път“: „Понтификът днес може да се нарече крехко осемдесетгодишно дете. Липсва му част от белия дроб, накуцва, има ишиас, като цяло има тежък живот. Откакто е избран, той никога не е взимал почивак. Той работи много и днес се чувства като в клетка във Ватикана, защото вече не може свободно да излиза извън стените му. " „Не бих се изненадал, ако папата подаде оставка през 2021 г.“, заключава Муние, цитиран от руския вестник “Независимая газета“. Ето какво пише още изданието, в превод на "Фокус". 

"Всъщност от началото на годината папа Франциск все повече пропуска тържествените служби, поверявайки ги на различни кардинали. Пресслужбата на Светия престол обясни това с лошото здраве на понтифика, но здравословното състояние беше свързано не с ваксинацията срещу коронавирус, която Франциск получи в средата на януари, а с възпаление на седалищния нерв. През февруари стана известно, че лекарите предписват строга диета на лидера на католиците в света.

Папа Бенедикт бил „ужасен” от плановете на сегашния папа за модернизация

Папа Бенедикт е „ужасен“ от плановете на Франциск да модернизира църквата, след като Светият отец направи значителен ход, н...

Предположенията, че Франсис е на път да се оттегли, циркулират отдавна. И така, през декември 2020 г. испанското издание на EuroWeekly, позовавайки се на източници от Ватикана, предположи, че понтификът ще подаде оставка веднага след Коледа. Тези слухове обаче бяха породени от самия Берголио, който още през 2013 г., веднага след като беше избран от конклава на кардиналите, заяви, че не разчита на дълъг понтификат и може като Бенедикт XVI да подаде оставка, ако здравето му позволява да бъде ефективен на папския трон. Струва си да се припомни, че Бенедикт XVI е действащ папа в продължение на 7 години и 315 дни и на 13 март т.г. Папа Франциск ще отпразнува осмата годишнина от своя понтификат. Въпреки всичко, той все още не планира да напусне поста си и ако все пак събира багаж, то само за Ирак - планирано е папско посещение в тази страна.

На 8 февруари уебсайтът на Светия престол публикува програмата на пътуването му до Близкия изток, което трябва да се проведе от 5 до 8 март. Понтификът планира да посети поне шест града за четири дни, сред които е и Мосул. Той е историческият център на несторианското християнство и място за погребение на няколко пророци от Стария завет, като Йона. След 2014 г. градът е взет под контрола на бойци от терористичната организация "Ислямска държава", и е освободен едва през 2017 г.

В Ирак Франциск ще се срещне с един от шиитските духовни водачи, Великият аятолах Али Систани. Ватикана се надява папата и аятолаха да подпишат „Документа за човешкото братство в името на световния мир и съвместния живот“. Понтификът подписа подобна декларация на 4 февруари 2019 г. по време на пътуването си до Абу Даби, на среща с върховния имам на египетския мюсюлмански университет "Ал-Азхар" шейх Ахмад Ал Тайиб. През октомври 2020 г. Франциск публикува третата си енциклика „Fratelli tutti“, „Всички братя“. Предстоящото пътуване на Папа до Ирак също ще се проведе под мотото „Всички Вие сте братя“.

Това посещение ще бъде първото за папата от началото на пандемията от COVID-19.

Франциск обаче не седи без работа и през това време успява да вземе няколко „революционни“ решения за Римската църква. И така, на 2 декември той обяви, че частната собственост не е абсолютно право и очерта своята визия за нова социална справедливост. Според него правосъдието, първо, трябва да се основава на реалността, която е, че малка част от хората живеят в лукс, докато броят на тези, "чието достойнство не се взема предвид", нараства. Второ, това трябва да е колективен процес, в който всички хора на добра воля да се стремят ден след ден за справедливост. Трето, трябва да се положат усилия да последваме примера на добрия самарянин, да поемем бремето на другите и да отхвърлим културата на безразличие. „Християнската традиция никога не е признавала за абсолютно и неприкосновено право на частна собственост и винаги е подчертавала социалната функция на всяка от нейните форми. Правото на собственост е естествено право, произтичащо от универсалния закон, което произтича от универсалната цел на създадените блага “, подчерта Франциск.

За първи път папа Франциск пропусна новогодишната тържествена меса

Папа Франциск пропусна сутрешната и обедната новогодишната църковна служба по здравословни причини и не води месата в първия ден н...

Това е свързано със създаването на 8 декември на Съвета за приобщаващ капитализъм с участието на Ватикана, който включва собствениците на най-големите бизнес империи в света, работещи с активи до 10 трлн. Долара. Сред тях са такива световни гиганти като Mastercard, Dupont, Международната конфедерация на профсъюзите, Специалния пратеник на ООН за климатичните действия и финансите, лейди Лин Форестър де Ротшилд, Merck&Co., The Estee Lauder Companies, Johnson&Johnson, Организация за икономическо сътрудничество и развитие, Visa, British Petroleum, Bank of America, Rockefeller Foundation, Ford Foundation, Saudi Aramco.

Месец по-късно, на 10 януари, Франциск, чрез апостолското послание под формата на Motu proprio (специален указание) Spiritus Domini (Дух Господен), официално узаконява правото на миряните да изпълняват редица функции по време на богослужения, по-специално като рецитатори и аколити (олтарни помощници) ... На 6 февруари за първи път в историята на църквата, по заповед на понтифика, жена, 52-годишната френска монахиня Натали Бекар, стана един от заместник генералните секретари на Синода на епископите. Както отбеляза генералният секретар на Синода кардинал Марио Грък, с това назначение папата „отвори вратата за жените да участват в Синода на епископите с право на глас“.

Последните новини въодушевиха друга французойка - основателката на Comite de la jupe, „Комитетът на полите“ (организация, която се застъпва за равните права на жените и мъжете в църквата), Ан Суп. „Назначаването на сестра Натали Бекар за заместник-секретар на епископския синод, свикан от папа Франциск, е важна стъпка напред. Пътят е начертан, но пътят все още е дълъг “, написа тя в своя „Туитър“. Изданието припомня, че през пролетта на 2020 г. във френскоговорящия сегмент на Интернет стартира кампания за номиниране на 73-годишната Ан Суп на поста архиепископ на Лион. Постът беше освободен през май 2020 г., след като кардинал Филип Барбарен го напусна. През март 2019 г. прелатът беше признат за виновен за укриване на факти за педофилия в църквата през 1970-1980 г. и осъден на шест месеца условно.

„Кандидатурата ми за архиепископ беше подкрепена от 17 780 души. Много е. Това означава, че сега жените могат да кажат: „Мога ли да стана епископ? Защо не". Това е революция, която се е случила в главите ни. Въпреки факта, че не получих отговор от Апостолическия нунций на Ватикана във Франция и архиепископът на Лион беше назначен, без да се вземе предвид кандидатурата ми, това не означава, че я оттеглям. Все още е в сила “, написа Ан Суп в писмо до редакцията на „Независимая гаета“:. Французойката каза още, че през януари т.г. е публикувала книгата „За любовта към Бога“ (Pour l’amour de Dieu), в която разказва подробно „за малкото си приключение“, за това как е решила „да разклати църквата“ и „да опита епископското расо“ . " Тя засяга и и ролята на папа Франциск във всички онези трансформации, които сега се извършват в католическата църква и са сериозно критикувани от традиционалистите.

Фредерик Муние или е прав или греши, като предполага, че папа Франциск скоро ще се оттегли, но днес е ясно: папа Берголио вече е променил значително както църквата, така и вярващите."

Разследват хакнат ли е Instagram профила на папа Франциск

Ватиканът заяви, че провежда разследване, след като официалният акаунт на папа Франциск в Инстаграм е "харесал" снимка на оскъдно облеч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com