Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

24 април 2024, 14:47 часа • 598 прочитания

Пределно допустима стойност за основния замърсител на въздуха – фини прахови частици (ПЧ2,5) да бъде намалена с повече от 50%. Отделно - по-строги гранични стойности на азотния диоксид (NO2) и серен диоксид (SO2). Това одобри Европейският парламент (ЕП) - одобрението обаче тепърва трябва да бъде съгласувано с Европейския съвет, преди да стане закон: Страните от ЕС договориха по-строги правила срещу замърсяването на въздуха

На база новите реалности на ниво ЕС, държавите-членки ще трябва също да ревизират законовите си норми - в срок от 2 години след като законът бъде приет и обнародван - обнародването става 20 дни след даване на съгласие от Съвета. Ако новите национални правила за чистотата на въздуха бъдат нарушени, засегнатите ще могат да се обърнат към съда, а спечелилите могат да получат обезщетение от държавата, ако здравето им е било увредено.

Още: Кои страни са били с най-лошо качество на въздуха през 2023 г. и къде попада България?

Освен това - в градовете ще бъдат създадени повече пунктове за вземане на проби за качеството на въздуха и ще се уеднаквят индексите за качеството на въздуха в целия ЕС - ще станат съпоставими, ясни и публично достъпни: Европейският индекс за качество на въздуха по градове - ТУК!

"Чрез актуализирането на стандартите за качеството на въздуха, някои от които са установени преди почти две десетилетия, замърсяването в целия ЕС ще бъде намалено наполовина. Това е значителна победа за нашия непрекъснат ангажимент да осигурим по-безопасна и по-чиста околна среда за всички европейци", коментира испанският евродепутат-социалист Хави Лопес, който е докладчик по процедурата и е цитиран от пресслужбата на ЕП.

Предложението на Европейската комисия за промяна по отношение на екостандартите, прието от ЕП - ТУК на български език.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес