СЗО актуализира понятията, свързани с пола

1940
СЗО актуализира понятията, свързани с пола
Снимка: Miguel Á. Padriñán / Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) ще преразгледа и актуализира наръчника си за здравни мениджъри, като използва новите открития на науката за пола и сексуалността. Наръчникът "Интегриране на принципа на равнопоставеност на половете за здравни мениджъри: практически подход" разглежда как нормите, ролите и отношенията между половете влияят върху поведението и резултатите, свързани със здравето, както и върху здравния сектор. Същевременно в него се признава, че неравенството между половете е междусекторен определящ фактор на здравето, който действа заедно с други форми на дискриминация, основани на възраст, социално-икономически статус, етническа принадлежност или място на произход и сексуална ориентация. Ръководството осигурява основа за справяне с други форми на дискриминация, свързани със здравето.

Първото издание на наръчника е от 2011 г. и СЗО сега го актуализира в светлината на новите научни доказателства и концептуалния напредък по въпросите на пола, здравето и развитието

Процесът на преглед и актуализация ще се основава на обширната работа, която вече е включена в наръчника. Той ще се съсредоточи върху:

1. Актуализиране на ключовите понятия, свързани с пола;

„Лего“ става полово неутрално заради страха на момчетата да играят с "момичешки" играчки

„Лего“ съобщи, че премахва препоръките за пол от играчките си, след като проучването показва, че момчетата се страхуват, че...

2. Подчертаване и разширяване на концепцията за пресичане, която разглежда как динамиката на властта на пола взаимодейства с други йерархии на привилегии или неравностойно положение, което води до неравенство и различни здравни резултати за различните хора. Пресичащите се фактори включват пол, етническа принадлежност, раса, възраст, класа, социално-икономически статус, религия, език, географско местоположение, статут на инвалидност, миграционен статус, полова идентичност и изразяване, сексуална ориентация и политическо положение.

3. Отвъд бинарните подходи към пола и здравето, за да се признае половото и сексуалното многообразие, или концепциите, че половата идентичност съществува в един континуум и че полът не се ограничава до мъж или жена.

4. Въвеждане на нови рамки и инструменти в областта на пола, равенството и правата на човека с цел по-нататъшно подпомагане на изграждането на капацитет около тези концепции и интегрирането на техните подходи в работата на СЗО.

Прегледът и актуализацията на наръчника се извършват в партньорство с Международния институт за глобално здраве към Университета на ООН. През лятото и есента на 2022 г. хората ще имат възможност да дадат своя принос и обратна връзка от прегледите на актуализациите и да участват в семинар за валидиране и/или в пилотните проекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притисни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа