СЗО: Ограниченията заради COVID-19 да се премахват изключително предпазливо

1656
СЗО: Ограниченията заради COVID-19 да се премахват изключително предпазливо
Снимка: iStock

Световната здравна организация призова за "изключителна предпазливост" страните, които обмислят да премахнат ограниченията заради COVID-19, като предупреди, че високият процент на ваксинация няма да спре увеличаването на предаването на вируса, предаде АФП. Агенцията на ООН за здравеопазване призова правителствата да не пропиляват трудно спечелените печалби и да се връщат към сцените на претоварени болници и изтощени здравни работници, предава БГНЕС.

Запитан за плановете на Англия да се откаже от повечето си ограничения заради коронавируса от 19 юли, директорът на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън каза: „Бих призовал изключителна предпазливост при пълната отмяна на обществените здравни и социални мерки в този момент, защото от това има последствия“. Данните на СЗО показват, че в световен мащаб, след спад в новорегистрираните случаи в продължение на седем последователни седмици, през последните две седмици има леко увеличение на новите случаи.

Здравните власти обмислят нов план за действие при скок на болните от COVID-19

Много големи обекти в страната ще бъдат затваряни при над 9000 души с COVID-19 в болнични заведения. Това заяви проф. Мира Кожухарова, ...

В европейския регион на СЗО новите случаи скочиха с 30 процента през последната седмица. Средно европейските страни са приложили 70 дози ваксини на 100 жители, според данни на AFP. "Да правим предположения, че предаването няма да се увеличи, защото се отваряме заради ваксината, е невярно предположение“, каза Райън.

"Предаването ще се увеличи, когато се отворите, защото нямаме ваксини при всички ... и все още не сме сигурни до каква степен ваксинацията предпазва от способността да бъдете заразени или да предадете по-нататък. С увеличаване на предаването в общността, ние отново излагаме на риск най-уязвимите“.

Британският премиер Борис Джонсън разкри в понеделник планове за премахване на повечето ограничения заради коронавируса в Англия, включително маски за лице и социално дистанциране, призовавайки за лична отговорност, а не за правителствен указ.

Райън подчерта, че не иска да коментира конкретни държави, но каза: "Идеята, че всички са защитени ... и всичко се връща към нормалното, мисля, че в момента е много опасно предположение навсякъде по света. И това включва Европа, където "виждахме вълна след вълна от случаи", каза той.

Затварят всичко в зоните на Иран, където има повече заразени с COVID-19

Иран обяви, че връща противоепидемичните ограничения в големите градове заради опасения, че новият силно заразен вариант на коронавирус...

"Бихме помолили правителствата да бъдат много внимателни в този момент, за да не загубим постигнатото. Да се отворят много внимателно. Надявам се, че в европейската среда няма да видим връщане към претоварените болници и изтощените здравни работници. Но това не е даденост", категоричен бе той.

Райън каза, че страните, които премахват ограниченията, трябва да наблюдават данните и да си дадат възможност да се върнат назад, ако разхлабването доведе до негативни последици. Отварянето с нисък обхват на ваксините и циркулиращите варианти на коронавируса "е истинска токсична смес за вашите болници да се напълнят отново, и това е нещо, което трябва абсолютно да се избягва", добави той.

Райън категорично отхвърли идеята, че би било по-добре да се премахнат ограниченията и да се рискува предизвикването на нова вълна от инфекции през лятото, отколкото да се направи през зимните месеци. "Логиката, че заразяването на повече хора е по-добре, според мен е логика, която е доказала своята морална празнота и епидемиологичната си глупост", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия използва дронове "камикадзе" над ядрените реактори на АЕЦ Запорожие (ВИДЕО)

Броят на загиналите руски войници в Украйна наближава половин милион

Следващата непосредствена руска цел в Украйна: Нови сигнали (ВИДЕО)

Кулеба: Руснаците съсипаха 50% от енергийната ни система, всяка друга страна на наше място би се справяла по-зле

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа