СЗО: Скок в смъртността от малария заради COVID-19

1171
 СЗО: Скок в смъртността от малария заради COVID-19
Снимка: iStock

Около 47 000 души са починали от малария през 2020 г. поради провалите на службите за превенция на болестта, причинени от пандемията COVID-19 в световен мащаб. Тези данни се посочват в доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван в Женева днес.

По оценки на СЗО, през 2020 г. около 241 милиона души са се разболели от малария, а около 627 000 са починали от болестта. В сравнение с 2019 г. броят на заболелите се е увеличил с 14 милиона души, а на починалите - с 69 000.

Комарите стават все по-опасни заради глобалното затопляне

Климатичните промени водят до ръст на заразените с болести като малария и денга, разпространявани от комари. Това сочи проучване на бри...

"Около 2/3 от тези допълнителни смъртни случаи (47 000) се дължат на пропуски по време на пандемията от коронавирус в дейностите по превенция, диагностика и лечение на маларията", заявяват експертите.

Според СЗО обаче "ситуацията е можела да бъде и по-лоша". В началото на пандемията се прогнозираше, че смъртността от малария в Африка на юг от Сахара ще се удвои поради неуспехите на здравната система. Но много държави "предприеха спешни действия в подкрепа на програми", насочени към борбата с болестта, и това е помогнало да се предотврати "най-лошият сценарий". Въпреки това Африка на юг от Сахара все още "носи най-тежкото бреме на маларията". В региона са регистрирани 95% от всички случаи и 96% от смъртните случаи през 2020 г. А 80% от смъртните случаи са при деца под петгодишна възраст.

От 2015 г. насам смъртността е нараснала в 24 държави. В 11 държави, които са особено силно засегнати от малария, общият брой на случаите се увеличава от 150 милиона през 2015 г. на 163 милиона през 2020 г., а смъртните случаи - съответно от 390 000 на 444 000. Целите на СЗО за 2020 г. за намаляване на заболеваемостта и смъртността не са постигнати. Предполагаше се, че през 2020 г. заболеваемостта ще бъде не повече от 35 случая на 1000 жители, но в действителност тя беше 59 случая на 1000 жители. Смъртността през 2020 г. също е по-висока от очакваното: 15,3 смъртни случая на 100 000 души от населението вместо 8,9 на 100 000. За 2030 г. стратегията на СЗО призовава за намаляване на заболеваемостта и смъртността с 90%.

Както отбеляза СЗО, напредъкът в борбата с маларията е спрял преди пандемията от коронавирус - около 2017 г. Преди това бяха постигнати впечатляващи резултати - броят на инфекциите намаля с 27% от 2000 г. насам, а смъртните случаи - с 51%. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви при публикуването на доклада, че благодарение на "упоритата работа на здравните власти в засегнатите от малария страни най-лошите прогнози не са се сбъднали". Сега трябва да се предприемат решителни стъпки за ускоряване на напредъка в борбата с болестта, каза той.

СЗО сертифицира Китай като държава без малария

Китай беше сертифицирана като свободна от малария държава днес от Световната здравна организация след 70-годишни усилия за ликвидиране ...

Маларията е остро инфекциозно заболяване. Първите симптоми - треска, главоболие, повръщане - се появяват 7-15 дни след ухапване от комар (род Anopheles), заразен с вид плазмодиев паразит, най-често срещаните от които са plasmodium vivax и plasmodium falciparum (най-смъртоносните видове).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа