Терористът от Виена действал сам, чии граждани са задържаните за атентата

2389
Терористът от Виена действал сам, чии граждани са задържаните за атентата
Снимка: Getty Images/Guliver

Видео доказателства потвърждават теорията, че извършителят на нападението във Виена е действал сам, съобщи австрийският вътрешен министър Карл Нехамер на 4 ноември, цитиран от Ройтерс.

Той призна, че е имало пропуски в комуникацията със словашкото разузнаване преди нападението. По думите му то е уведомило Австрия през юли за опита на нападателя да купи боеприпаси, но информацията за близост с групировката "Ислямска държава" се е загубила при проблеми с комуникацията. "Очевидно нещо се е объркало в последвалите стъпки в комуникацията", каза Нехамер на пресконференция, цитиран от БНР.

Корените на атентата във Виена - търси се в Северна Македония, както и в Швейцария

Двама граждани на Северна Македония, които заедно с ликвидирания 20-годишен Кутим Фейзулай фигурират в списъка на заподозрените в тер...

Министърът обвини предшественика си от крайната десница, че е навредил със своите действия сериозно на разузнавателните служби на страната. "Предшественикът ми Хербет Кинкъл предизвика трайни щети, да не кажа, че унищожи Бюрото за защита на Конституцията и борбата с тероризма…Той е отговорен за това, че бюрото бе разтърсено из основи и предизвика опасна ситуация за Австрия", каза вътрешният министър Нехамер.

Кинкъл беше една от най-изявените фигури на Австрийската партия на свободата по времето, когато тя беше в коалиция с консерваторите на канцлера Себастиан Курц (между декември 2017-а и май 2019 година). Той стана обект на остри критики преди две години след претърсвания в централата на Бюрото, както и в жилищата на няколко висши кадри, работещи в него. Претърсването бе по нареждане на финансовата прокуратура в рамките на разследване за отклоняване на средства, но в крайна сметка доведе до конфискуване на документи, свързани с борбата с десния екстремизъм без връзка с въпроса за отклоняване на средствата. Впоследствие правосъдието обяви част от претърсванията за незаконни заради неспазване на юридическите процедури.

Във връзка с нападението във Виена ще бъде създадена разследваща комисия, която да проучи въпроса, както и факта, че извършителят на нападението е бил освободен по-рано от затвора, след като е бил признат за виновен за опит да се присъедини към "Ислямска държава" в Сирия.

Двама граждани на Австрия, един на Германия и един на Северна Македония бяха убити при терористичното нападение във Виена в понеделник, заяви полицията.

От 23-мата ранени повечето са австрийци, но има и граждани на Германия, Словакия, Босна и Херцеговина, Люксембург и Афганистан. Трима от тях все още са в интензивно отделение, но в стабилно състояние.

"Ислямска държава“ пое отговорност за терористичната атака във Виена

Терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в австрийската столица Виена, съобщи Ройтерс. П...

Швейцарските власти заявиха днес, че двамата мъже, арестувани вчера близо до Цюрих, са били "очевидно приятели" на нападателя и са се срещали "лично" с него. Полицията разследва какви точно са били отношенията им с атентатора. Срещу двамата има започнати в Швейцария наказателни дела, свързани с тероризъм през 2018 и 2019 г., посочва Ройтерс.

Шефът на виенската полиция Герхард Пюрстъл обяви, че задържаните 14 заподозрени в съучастие в атентата в австрийската столица, са на възраст между 18 и 26 г., информира Die Presse, цитиран от 24 часа.

Пюрстъл уточни, че сред тях има хора с чуждо, че и с двойно гражданство. Сред арестантите има и такива с руски произход.

„Някои от тях са с двойно гражданство, става дума за Бангладеш, Македония, Турция, Руската федерация, както и с австрийско гражданство“, заяви Пюрстъл.

Припомняме, че на 2 ноември вечерта в центъра на Виена при престрелки загинаха петима, а 17 души бяха ранени, като терористичната атака си приписа т. нар. ислямска държава. Неутрализиран бе един атентатор с двойно гражданство – австрийско и северномакедонско.

Трима от полицаите, обезвредили терористите във Виена, са от Косово

Косовският министър на външните работи и диаспората Мелиса Харадинай-Стубла твърди, че трима от австрийските полицаи, които снощи се пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа