Тихановская: 1500 беларуси се бият срещу Русия в Украйна, ще има и още

2844
Тихановская: 1500 беларуси се бият срещу Русия в Украйна, ще има и още
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская, която избяга в чужбина заради режима на Александър Лукашенко, съобщи, че близо 1500 нейни съграждани се бият в полза на Украйна срещу Русия.

Лидерът на беларуската опозиция заяви пред италианския Corriere della Sera, че при избухването на войната „много хора в Беларус си мислеха, че украинците се нуждаят от помощ, така че бяха организирани батальони". "В момента около 1500 души се бият там. Те се намират в различни градове и са под егидата на украинската армия“, добави Тихановская.

Беларус ще проведе мобилизационни учения в граничещата с Украйна Гомелска област

Беларус ще проведе през юни и юли мобилизационни учения в Гомелска област, която граничи с Украйна на юг. Това съобщи държавната информ...

Попитана дали и други доброволци от Беларус ще се включат, тя отговори: „Със сигурност. Много хора в Беларус искат да помогнат на Украйна и в момента провеждат учения в други държави. Колко са и къде се намират – не съм упълномощена да ви съобщя. Често това са хора, които се нуждаят от обучение, защото нямат опит във война“.

39-годишната жена, която избяга в Полша през август 2020, след като съюзникът на Путин – Лукашенко, спечели пореден мандат като президент, коментира и заплахите на руския държавен глава. Наскоро той заяви, че ще позволи вдигане на блокадата за износ на украинското зърно – включително през Беларус, само ако санкциите срещу Москва и Минск бъдат свалени.

„Падането на санкциите срещу Путин и Лукашенко ще им даде финансово облекчение и фалшиво чувство на победа. Това ще засили тяхното вярване, че насилието се отплаща. Ще доведе до това, че репресиите в Беларус и агресията срещу Украйна ще се увеличат. Руската блокада на пристанищата трябва да бъде вдигната незабавно и натискът да се постави върху Москва – не върху хората в Украйна и Беларус“, каза Тихановская.

На въпрос дали в даден етап Беларус може да бъде анексиран от Русия, тя отговори, че доста хора в Кремъл „с имперските си идеи“ не виждат Беларус и Украйна като отделни нации. „В тези години на независимост разбрахме, че сме суверенен народ с наша собствена култура. Но имперската идея на Русия си остава. Всъщност напоследък има спекулации, че през септември ще се проведе референдум в Беларус за интеграция вътре в Русия – по същото време като референдумите в самопровъзгласилите се за републики Донецк и Луганск, както и другите контролирани от Русия украински територии“.

Беларуски доброволци се бият за Украйна: "Ако Путин бъде победен, и Лукашенко ще бъде"

Един от тях е ресторантьор, напуснал Беларус, когато разбира, че властите ще го арестуват за критики срещу президента Александър Лукаше...

Тихановская заяви, че се смята за „мишена на режима“ и сподели, че се страхува за живота си. „Не знам колко дълги са ръцете на диктатурата. Просто трябва да бъда готова за всичко“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа