"Изнудваческа дипломация": САЩ са скептични за преговорите за зърното между Русия и ООН

6595
"Изнудваческа дипломация": САЩ са скептични за преговорите за зърното между Русия и ООН
Снимка: iStock

Докато ООН води интензивни преговори с Русия за деблокиране на украинските пристанища и освобождаване на десетки милиони тонове зърно, за да се предотврати световна продоволствена криза, администрацията на американския президент Джо Байдън остава „скептична“ относно чистите намерения на Москва.

Това споделят няколко официални лица от САЩ пред Politico. Основната причина за песимизъм са последните коментари на руския президент Владимир Путин и на служители на Кремъл, че Москва ще вдигне морската блокада само ако Западът премахне икономическите санкции срещу Москва.

Русия ще допусне износа на украинско зърно, ако черноморските пристанища бъдат разминирани

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще допусне износа на украинско жито, ако украинските сили да разминират Черно море. Т...

Предложението усложнява „чупливите“ преговори, казва пред изданието представител на ООН. Представител на администрацията на Байдън пък описва поведението на Кремъл като „изнудваческа дипломация“ и отбелязва, че САЩ няма да се съгласят на сделка, ако тя включва отпускане на икономическия натиск срещу Русия.

Мартин Грифитс – секретарят на ООН по хуманитарните въпроси – замина за Москва, където води преговорите от средата на миналата седмица. Той се срещна с министрите на отбраната и на външните работи на Русия.

Блокадата наруши световните търговски пътища, като заплашва да задуши финансово Украйна и да задълбочи редица кризи на глада по света. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се опитва да постигне споразумение, което да гарантира, че украинският и руският износ на храни и торове ще може безопасно да достигне до външните пазари.

Всяка сделка, която би позволила на Украйна да изнася зърно преди лятната реколта от пшеница, би била сериозен пробив. Американските официални лица и световният бизнес следят отблизо преговорите на Русия с ООН, както и отделните преговори с Турция за разрешаване на безопасен достъп на украинското зърно до световните пазари.

ООН разкри как вървят преговорите с Русия за вдигане на морската блокада

ООН съобщи, че води интензивни преговори с Русия за деблокиране на украинските пристанища и освобождаване на десетки милиони тонове&nbs...

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд заявява, че Путин не трябва да се оплаква, тъй като няма санкции, които спират износа на Русия. От Държавния департамент във Вашингтон са по-оптимистични в сравнение с останалите членове на администрацията на Байдън.

"Трудно е да се гледа добронамерено на руските предложения, като се има предвид как те активно и умишлено унищожават хранителни продукти в Украйна и изострят продоволствената несигурност в световен мащаб", заявява американски служител, визирайки продължаващите атаки на руските сили срещу украински селскостопански обекти и полета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа