Топ служител на ЕС е летял безплатно с Qatar Airways, докато готвел сделка с тях

1083
Топ служител на ЕС е летял безплатно с Qatar Airways, докато готвел сделка с тях
Снимка: iStock

Европейската комисия е изправена пред призиви да започне разследване, след като Politico разкри, че нейният най-високопоставен служител в областта на транспорта е ползвал безплатни полети, осигурени му от катарското правителство. Това е ставало, докато екипът му е преговарял по голяма авиационна сделка, която е от съществено значение за авиокомпанията на държавата от Персийския залив.

Хенрик Хололей - генерален директор на транспортния отдел на ЕК, е летял безплатно в бизнес класа на Qatar Airways девет пъти между 2015 г. и 2021 г., според подробности, получени от изданието след искания за достъп до информация. Шест от безплатните полети са се случили по време на изготвянето на споразумението с авиокомпанията, а четири от тях са били платени от правителството на Катар или от група, свързана със страната.

След "Катаргейт": Европарламентът налага забрана, свързана с лобирането

На бившите депутати от ЕС ще им бъде забранено да лобират в Европейския парламент в продължение на 6 месеца след напускането на институ...

Хололей отказва коментар. Говорител на ЕК защити решението му да приеме безплатните полети на Qatar Airways. "Всички подробно описани мисии бяха разрешени и проведени в съответствие с приложимите правила", заяви говорителят, цитиран от Politico. Той добави, че потенциалните конфликти на интереси са били "внимателно разгледани и изключени".

Разследването е резултат от разкритията, че Катар и Мароко са платили големи суми в брой, за да подкупят депутати от ЕП, които да изпълняват поръчките им в Европейския парламент - твърдения, които сериозно навредиха на репутацията на блока и на доверието в институциите на ЕС. Разследването на правоприлагащите органи е насочено към високопоставени фигури в Брюксел, включително настоящи и бивши членове на ЕП и техния персонал, а при полицейски обиски бяха открити 1,5 млн. евро в брой.

Сега има призиви за още по-дълбоко разследване на връзките на изпълнителната власт на ЕС с Катар, след като вече избухна корупционният скандал "Катаргейт".

Един от евродепутатите, свързан с разследването, въпреки че не е обвинен в никакви нарушения - Мария Арена - подаде оставка часове след като Politico разкри, че е приела безплатни полети и настаняване, платени от Катар, и след това не ги е декларирала по прозрачен начин.

ОЩЕ: "Катаргейт" се разширява: Още евродепутати са под прицел

Ева Кайли работи в затвора за под евро на час, сочат белгийски медии

Ева Кайли, отстранена от поста на заместник-председател на Европейския парламент и задържана в началото на декември миналата година по ...

В разкритията на Комисията по Закона за свобода на информацията подробно са описани всички полети на Qatar Airways, които висши служители на ЕС в транспортния отдел са предприели между 1 януари 2015 г. и 1 януари 2022 г. - времева рамка, която включва преговорите по споразумението за "открито небе". ЕК получи мандат да работи по сделката през юни 2016 г. и подписа окончателното споразумение през октомври 2021 г.

Окончателното споразумение за въздухоплаването предоставя на базираните в Катар авиокомпании, включително на Qatar Airways, права за кацане на повечето дестинации в ЕС, което осигурява на превозвача изгоден достъп до пазар с 450 милиона потребители. В замяна на това авиокомпаниите от ЕС получиха реципрочни права за пазар с по-малко от 3 млн. души, но чрез летищен център в Доха, който е стратегически разположен между мегаполисите на Европа и Азия.

Говорителят на ЕК заяви, че посещението на Хололей в Катар не е било част от преговорите за въздушен транспорт между ЕС и Доха, и добави, че той "никога не е бил част" от групата, която преговаря за сделката. Въпреки това Хололей е ръководил отдела, който е работил по преговорите, и последователно е насърчавал сътрудничеството с Катар в публичното пространство.

През февруари 2019 г. той похвали "честния ангажимент и открития диалог" между Катар и ЕС, а през юни 2019 г. се срещна с министъра на транспорта в Доха - Джасим Саиф Ахмед Ал-Сулайти, когато двамата обсъдиха "средствата за укрепване на отношенията между Катар и Европейската комисия в областта на гражданското въздухоплаване и транспорта".

Говорителят на Комисията заяви, че "по подразбиране" институцията покрива разходите, направени от нейните служители при пътувания в чужбина. "В определени случаи трети страни могат да предложат да покрият изцяло или частично разходите за съответната мисия". Ако случаят е такъв, "всички форми на потенциален конфликт на интереси трябва да бъдат изключени - като условие за разрешаване на командировката".

Свалиха имунитета на нови двама евродепутати заради „Катаргейт“

Европейският парламент реши днес да свали имунитетите на евродепутатите Андреа Коцолино и Марк Тарабела, свързани с разследването, стан...

По време на изготвянето на авиационното споразумение Хололей също така пътува безплатно с Qatar Airways до среща, организирана от Организацията на арабските въздушни превозвачи (AACO), в чийто изпълнителен комитет е включен главният изпълнителен директор на Qatar Airways. Тези полети в двете посоки през 2019 г. са били със седалки в бизнес класа, платени от AACO. През ноември 2021 г., месец след подписването на споразумението, AACO плаща на Хололей да пътува с Qatar Airways до Доха, където той говори на годишното общо събрание на организацията.

Друг комплект двупосочни билети с Qatar Airways през февруари 2020 г. отвежда Хололей - редовен оратор на събития в бранша - на политическата и регулаторна среща на върха на Центъра за авиация (CAPA) в Доха. Тези полети са платени от организатора, който няма ясни връзки с държавата Катар, освен че полетът е резервиран с флагмана на страната Qatar Airways. По това време все още се работеше по споразумението между ЕС и Катар в областта на въздухоплаването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Politico: Европа е далеч от забрана на TikTok

Сунак призова торите да не губят доверие в него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа