"Катаргейт" се разширява: Още евродепутати са под прицел

984
"Катаргейт" се разширява: Още евродепутати са под прицел
Снимка: iStock/Guliver

Белгийското разследване на предполагаемата корупция и купуване на влияние от Катар и Мароко в Европейския парламент се е разширило. Това става ясно от международна заповед за арест, получена и цитирана от Politico.

Според заповедта за арест на италианския евродепутат Андреа Коцолино, който беше арестуван миналата седмица по обвинения в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация, евродепутатите Мария Арена и Алесандра Морети са свързани с разследването, което се провежда от белгийските прокурори. Заповедта е издадена на 10 февруари от белгийския съдия-следовател Мишел Клааз.

След Ева Кайли белгийската прокуратора повдигна обвинение на още един евродепутат

Белгийската прокуратура повдигна обвинения в корупция на още един евродепутат - Марк Тарабела, в рамките на скандала "пари срещу влияни...

Според документа Арена и Морети са действали заедно с Коцолино и белгийския евродепутат Марк Тарабела, който също беше арестуван миналата седмица. Според заповедта тази четворка е изпълнявала поръчките на бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери, предполагаем ръководител на мрежата, действаща в Европейския парламент, който е сключил споразумение с белгийските прокурори.

Скандалът с купуването на влияние разтърси Брюксел, след като през декември 2022 г. белгийските власти нахлуха в домове и офиси на фона на твърденията, че Катар и Мароко са раздавали пари в брой и подаръци, за да си осигурят благоприятно законодателство в Европейския парламент. Сагата особено силно освети вътрешните работи на групата на социалистите и демократите (С&Д), към която принадлежат замесените членове на ЕП. С&Д изключи Тарабела, Коцолино и бившия заместник-председател на Парламента Ева Кайли.

Заповедта, цитирана днес от Politico, хвърля светлина върху степента, до която се твърди, че корупционната мрежа е проникнала в Европейския парламент. В един от примерите се казва, че Арена и Морети са действали по указания на Панцери по време на среща за евентуална резолюция на Европарламента относно Катар в края на 2021 г. Панцери, който на този етап вече не е бил евродепутат и не е присъствал на самата среща, е дал инструкции на бившия си помощник, като се е опитал да повлияе на евентуалната резолюция.

Според заповедта планът и самоличността на членовете на т.нар. "квадрумвират" са разкрити в текстови съобщения, изпратени до Панцери от бившия му помощник Джузепе Мерони, който по това време все още работи в групата на С&Д. Миналия месец Панцери сключи споразумение за признаване на вина с белгийските прокурори, за да разкрие информация срещу намалена присъда.

"Катар е решен", казва Мерони в един от текстовете до бившия си шеф Панцери, според заповедта. След срещата Панцери е получил информация за случилото се от Арена, както и от Франческо Джорджи - друг негов бивш помощник, който по това време е работил за Коцолино. Джорджи е съдружник на Кайли и самият той в момента е в затвора.

След "Катаргейт": Европарламентът налага забрана, свързана с лобирането

На бившите депутати от ЕС ще им бъде забранено да лобират в Европейския парламент в продължение на 6 месеца след напускането на институ...

ОЩЕ: Партньорът на Ева Кайли: Направих всичко за пари, от които нямах нужда

"Мога само да кажа, че това беше законен обмен на информация в рамките на редовната парламентарна политическа дейност", заяви Мерони в отговор на молба за коментар от страна на Politico.

Морети - евродепутатът, посочен в заповедта, отрича обвиненията. "Никога не съм следвал инструкциите на г-н Панцери в политическата си дейност, не е обсъждана никаква резолюция за декември 2021 г.", твърди той.

За разлика от случаите с Коцолино и Тарабела, властите не са поискали от Европейския парламент да отнемат правния имунитет на Арена и Морети - стъпка, необходима за провеждане на разследване или повдигане на обвинения.

Арена отказва коментар. Тя се сблъска с проверки във връзка с пътуване до Доха през май 2022 г., след като не успя да декларира навреме, че катарското правителство е платило за нейните полети и настаняване.

Ева Кайли работи в затвора за под евро на час, сочат белгийски медии

Ева Кайли, отстранена от поста на заместник-председател на Европейския парламент и задържана в началото на декември миналата година по ...

Миналия месец Арена се оттегли от поста председател на парламентарната подкомисия по правата на човека - роля, в която тя наследи Панцери.

Междувременно на 17 януари 2023 г. Морети декларира субсидирано пътуване до Катар, което се е състояло през февруари 2020 г.

ОЩЕ: Ръководителят по правата на човека в ЕП Мария Арена напуска поста си заради Катаргейт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа