Трабанти, магнетофони, самовари. Как в Дрезден разпродадоха "Света на ГДР"

3646
Трабанти, магнетофони, самовари. Как в Дрезден разпродадоха "Света на ГДР"
Снимка: Getty Images/Guliver

Посветеният на ГДР частен музей в Дрезден хлопна врати - поради липса на интерес. Вместо очакваните 100 000 посетители годишно идвали само по 10 000 - предимно ученици, на които определено им било скучно да разглеждат "миналото" на бабите и дядовците си, както отбелязват служителите на музея.

Поради това когато решили да закриват музея и да продадат експонатите на търг, очакванията не били особено големи - докато крайният резултат не се оказал рекорден: били продадени вещи на стойност 175 000 евро. Броят им не бил малък - 70 000 предмета, сред които буркани с консерви, книги, домашни потреби, битова техника, компютри, шевни машини, мебели, автомобили. Най-голям интерес бил проявен от страна на обикновените жители на Източна Германия, заварили времената на социалистическия режим. Почти всички дошли на търга в търсене на "истинското германско качество" - някои от тях и до днес имали работещи уреди от онези години и искали да си купят още от тях.

Трабант, Запорожец, Лада - всичко е продадено!

Цели 1700 евро били дадени на търга за табелка с надписа "Културен съюз на ГДР - Дрезденски клуб на интелигенцията", радиоапаратите достигнали цени между 110 и 340 евро, а детска количка за близнаци в синьо и жълто - 1800 евро. По 130 евро били дадени за предлагания самовар и за предлагания гинекологичен стол, 170 евро за вълнено килимче със синьо-бели мотиви.

Най-висока цена на търга достигнали автомобилите.

Двата изложени Трабанта - светлосив и бежов - били продадени по 6500 евро. За толкова се намерил и нов собственик на предлаганата Лада 2103, докато Запорожецът от търга достигнал цена от само 2800 евро. За 6000 евро бил продаден произвежданият някога в ГДР седан Вартбург.

От носталгия по Източна Германия

Немалка част от купувачите били хора, помнещи добре времената на ГДР - като Екехард Гьоринг и съпругата му Астрид, които дошли специално за търга от град Хале, за да се сдобият с лентов магнетофон. Аня Клайнвехтер пък дошла, за да си купи моделче на полицейски Вартбург - играчка, каквато много искала навремето, но те били недостъпни.

Търгът донесъл 174 590 евро на собственика на музея Петер Зимел, който навремето купил експозицията за 50 000, когато предишният притежател на музея фалирал. Част от експонатите били донесени от обикновени граждани - или бивши жители на ГДР, или хора, получили вещите в наследство.

Самият музей с името "Светът на ГДР" бил доста внушителен - на площ от 1500 кв. м, на няколко етажа. В него били пресъздадени цели жилища, лекарски кабинети и дори магазини. Включително истински щанд от супермаркет с манекени, облечени като продавачка и купувачка. По лавиците пък имало стотици познати на източногерманците марки - от спиртни напитки до буркани с кисели краставички. Впрочем, посетителите на търга се интересували най-много именно от хранителните продукти, макар да ги предупреждавали, че срокът им е изтекъл отдавна. Щандът от магазина бил продаден за 5500 евро, а фризьорският салон - само за 110.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com