Турция: Ако не отпаднат визите, няма и споразумение за мигрантите

1773
Турция: Ако не отпаднат визите, няма и споразумение за мигрантите

Ако ЕС не облекчи визовия режим за турските граждани, споразумението за мигрантите и реадмисията няма да действа, и това не е заплаха или изнудване, двете страни трябва да изпълнят ангажиментите си, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

„Когато подписахме споразумението с ЕС, в него бяха заложени 3+3 млрд. евро помощ за сирийските бежанци в Турция. Първият транш трябваше да пристигне до края на 2016 г., но бюрокрацията на ЕС забави тази процедура. Напоследък се отбелязва по-голяма активност и ние също ще трябва да ускорим проектите за бежанците, след като бе гласуван и вторият транш от 3 млрд.евро. Надявам се бюрокрацията да си е научила урока и този път да действа по-бързо. Парите ще се насочат към сирийците като проекти, много е важно ЕС да изпълни ангажимента си, а ние напомняме, че ускорените действия са задължителни“, посочи Чавушоглу.

Чавушоглу: Дори и птиците се нуждаят от нашето разрешение, за да летят над Егейско море

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу повиши отново градуса на напрежението, като предупреди, че дори и птица няма д...

Той коментира започващото австрийско европредседателство, в което, според него, за Турция няма да бъде направена и една стъпка напред, макар Анкара да полага всички усилия за нормализиране на отношенията. Чавушоглу изрази съжаление, че австрийският канцлер е „по-краен и от крайно-десните екстремисти и постоянно опитва да прилага мерки срещу Турция“.

„Не очакваме нищо положително от австрийското европредседателство. Сега ние отново ще поставим въпроса с визите, уведомили сме ЕС за действията ни по 6-те критерия. Предстои да обсъдим пътната карта и споразумението за Митническия съюз, което трябва да бъде взаимно изгодно за двете страни. Имаме общи политики по сигурността с ЕС, не само с НАТО си сътрудничим, т.е. има сфери, в които ще можем да работим в партньорство. Отварянето или затварянето на главите от преговорния процес се превърна в политически въпрос, но и това е продукт на грешните политики на ЕС“, коментира турският външен министър.

Според него извънредното положение изобщо не нарушава и не ограничава правата и свободите на турското общество, а изборите са показали, че не засяга политическия и ежедневния живот. Той подчерта, че гледната точка отвън е грешна, защото извънредното положение е наложено заради борбата с терористичните организации и след опита за преврат.

„Още когато дойдохме на власт, ние веднага отменихме извънредното положение в югоизточната част на страната, това беше необходимост за нас. Съветът на Европа има работна група, генералният секретар заяви, че е загрижен за проблемите с Турция и решение ще бъде намерено, но противниците на страната ни се стремят да блокират всичко. Има една особена конкуренция между Съвета на Европа и ЕС. Но ако ЕС действително е искрен, ние ще преодолеем и този проблем. Ако той не иска, нищо няма да стане. Но в такъв случай няма да съществува споразумението за бежанците и реадмисията. Това не е заплаха, нито шантаж, двете страни са длъжни да изпълнят ангажиментите си“, заяви Чавушоглу.

Чавушоглу: Асад уби над 1 млн. души, веднага да сдаде властта

Сирийският президент Башар Асад уби над 1 млн. души, трябва незабавно да слезе от поста, за да открие път за политическо решение. Това...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа