Турция: Няма да толерираме заплахи от САЩ заради пастора

5031
Турция: Няма да толерираме заплахи от САЩ заради пастора
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция „никога няма да толерира заплахи от никого“, каза външният министър Мевлют Чавушоглу, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър за „големи санкции“ заради ареста на Андрю Брънсън, американски гражданин, обвиняван за връзки с терористи и за шпионаж.

„Никой не диктува на Турция. Ние никога няма да толерираме заплахи от никого. Върховенството на закона е за всеки, без изключение“, написа Чавушоглу в Тwitter.

Сирийските бежанци в Турция - рекордьори по отваряне на бизнеси

Сирийските бежанци, установили се в Турция през последните 7 години, са регистрирали 7 243 частни фирми, сочат официалните данни, пише ...

По-рано днес Тръмп написа: "Съединените щати ще наложат големи санкции на Турция за продължителното задържане на пастора Андрю Брънсън".

Той описва Брънсън в своя туит като "велик християнин, семеен мъж и чудесно човешко същество". "Той страда много. Този невинен човек на вярата трябва незабавно да бъде освободен! ", добави Тръмп.

Американският вицепрезидент Майк Пенс също каза днес, че „Съединените американски щати ще наложат значителни санкции на Турция", ако Брънсън не бъде освободен.

"За президента [Реджеп Тайип] Ердоган и турското правителство имам послание от името на президента на Съединените американски щати. Освободете пастор Андрю Брънсън СЕГА или бъдете готови да се справите с последствията ... Ако Турция не предприеме незабавни действия, за да освободи този невинен човек на вярата и да го изпрати у дома в Америка, Съединените щати ще наложат значителни санкции на Турция, докато пасторът Андрю Брънсън не бъде освободен",каза Пенън в две последователни съобщения в Тwitter.

Турският парламент прие нов "антитерористичен" закон

Турският парламент одобри нов „антитерористичен“ закон, който засилва правомощията на властите за задържане на заподозрен...

Брънсън, който е християнски пастор от Северна Каролина, но живее в Турция от над две десетилетия, беше задържан по обвинения, че поддържа връзки с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) и Фетхулласитката терористична организация (ФЕТО), която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г.

Пенс допълни, че ще продължи да работи до „пълното освобождаване“ на Брънсън, добавяйки в Туитър, че е разговарял по телефона с пастора, след като той беше преместен от ареста под домашен арест.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой излезе с изявление след съобщенията на Тръмп и Пенс в Туитър. „Турция е суверенна държава с дълбоко вкоренена демократична традиция и политически порядък, който поддържа върховенството на закона. Никой не може да дава заповеди на Турция и да застраши нашата страна. Реториката на заплахата срещу Турция е неприемлива", каза Аксой.

"За да подобрим отношенията си със Съединените щати, нашата страна демонстрира необходимата политическа воля и направи от своя страна повече от достатъчно. Невъзможно е да приемем заплашителните послания на американската администрация, които напълно пренебрегват нашия съюз и приятелски отношения между нашите държави“.

Ердоган ли е новото извънредно положение за Турция?

Предстоящ проектозакон в Турция повишава страховете, че президентът Реджеп Тайип Ердоган ще увеличи още повече своята хватка върху стра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com