Турция заплаши да забави с година влизането на Швеция и Финландия в НАТО

2221
Турция заплаши да забави с година влизането на Швеция и Финландия в НАТО
Снимка: Getty Images

Макар да изглеждаше, че Швеция и Финландия са предприели ключови стъпки да удовлетворят исканията на Турция за влизане в НАТО, Анкара заплаши с поредно забавяне на присъединяването им. Турските власти заявиха, че може да блокират Стокхолм и Хелзинки в продължение на повече от година, ако двете скандинавски страни (основно Швеция) не променят отношението си към кюрдските сепаратисти.

Анкара ги счита за терористични организации и иска от Швеция и Финландия да ги третират точно като такива, за да вдигнат ветото за НАТО. Изявлението на председателя на парламентарната група по външни работи в турския парламент Акиф Кълъч заплашва да провали важната среща на върха на НАТО в Мадрид на 29 юни.

Ердоган: Европа е в паника заради кризата в Украйна

Турският президент Реджеп Таип Ердоган каза в неделя, че в Европа цари паника заради конфликта в Украйна. „Докато страната ни ус...

Турция обвинява Швеция и Финландия, че укриват предполагаеми членове на Кюрдската работническа партия (ПКК). Също така възразява срещу решенията на двете страни от 2019 г. да забранят износа на оръжие за Анкара заради военните операции на президента Реджеп Ердоган в Сирия.

Анкара предприе офанзива в областта на публичната дипломация, за да изтъкне шведската подкрепа за кюрдските групи в Северна Сирия, които свързва с ПКК - обявена за терористична организация в ЕС, САЩ и Турция.

"Това е въпрос от жизненоважен национален интерес и ние сме готови да предотвратим членството им за период от една година, ако е необходимо", заяви Акиф Кълъч, който е депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). "Турция има втората по големина армия в НАТО и предоставя дронове, които помагат на Украйна да се защитава. Ние заслужаваме по-голямо уважение“.

Той заяви, че Турция уважава собствените си задължения и отговорности към Алианса. "Какво ще направят (б.а. - Швеция и Финландия)? Те са приютили терористични организации, които убиват моя народ, не зачитат моите граници, представляват екзистенциална заплаха за моята страна. Единственото, което изискваме, е да няма никакви различия. Терористичната организация си е терористична организация“, добави Кълъч, цитиран от „Гардиън“.

Председателят на комисията по външни работи в турския парламент отрече кризата да е опит за разпалване на националистически пламъци преди трудните избори за Ердоган. Той заяви, че некюрдските опозиционни партии също подкрепят позицията на президента.

Финландия отказва да влезе в НАТО без Швеция, ако Турция блокира Стокхолм

Финландският президент Саули Нинистьо заяви, че страната му няма да се присъедини към НАТО без Швеция. Думите му идват в контекста на в...

Припомняме, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали шведските усилия да се удовлетворят опасенията на Турция, но призна, че плановете за ускорено членство в Алианса може би не са налице.

Столтенберг се срещна в Стокхолм с шведския премиер Магдалена Андерсон, която го увери, че страната е предприела важни стъпки, за да отговори на критериите на Анкара. Приети са промени в законите за тероризма и те дори са в процес на „допълнително затягане“. „От 1 юли ще имаме още по-строго законодателство в областта на борбата с тероризма. Така че тук няма въпроси за това колко силно Швеция гледа на тази тема“, отбеляза министър-председателят на скандинавската страна.

Столтенберг приветства хода на Стокхолм и добави, че Швеция ще гарантира, че правната рамка за износ на оръжия „ще отразява бъдещия ѝ статут на член на НАТО с нови ангажименти към съюзниците“.

Швеция и Финландия подадоха заедно молби за присъединяване към НАТО миналия месец – заради руската военна агресия в Украйна и опасенията за сигурността си. Така двете скандинавски държави изоставиха дългогодишната си политика на военен неутралитет. Само преди дни финландският президент Саули Нинистьо заяви, че страната му няма да се присъедини към Алианса без Стокхолм.

Магдалена Андерсон ще присъства на срещата на върха в Мадрид. Там ще е и Реджеп Ердоган.

Столтенберг с жест в говоренето към Турция, за да влязат Финландия и Швеция в НАТО

НАТО е в непрекъсната връзка с Турция, за да намери "единен път" за преодоляване на опасенията на Анкара относно кандидатурата на Швеци...

Въпреки че турските искания към Швеция и Финландия са най-различни, официални лица от Анкара заявяват, че искат депортиране на конкретни кюрдски активисти в Турция. Настояват и за уволнението на шведския министър на отбраната Петер Хултквист заради среща с ПКК през 2011 г. ПКК е обявена за терористична организация в Швеция от 1984 г.

Анкара би искала двете скандинавски държави да прекъснат връзките си с подкрепяната от САЩ Сирийска кюрдска автономна администрация, която според Турция има силна връзка с ръководството на ПКК.

Възможностите на Андерсон за маневриране са ограничени, тъй като тя няма да промени шведските закони за екстрадиция само за да отговори на заплахите на турския президент, а миналата седмица трябваше да разчита на подкрепата на шведската депутатка от кюрдски произход Амине Какабавех, за да оцелее при гласуването на вот на доверие. Депутатката твърди, че е получила определени гаранции, които не уточнява, в замяна на вота си.

Швеция е дом на 100 000 кюрдски бежанци.

Турските дипломати недоволстват от внушенията, че Анкара не е изразила възраженията си срещу шведското членство по-рано или че е лицемерна по отношение на кюрдския въпрос - заради задкрепата си за екстремистки групи в други части на Близкия изток.

Може ли НАТО да изхвърли проблемния съюзник Турция, без да подсили Путин?

Когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши този месец да блокира членството на Финландия и Швеция в НАТО, Западът беше възм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа