Украинците пак настъпват при Бахмут, руски обстрел в Тернопол изглежда заради Евровизия (ВИДЕО)

8582
Украинците пак настъпват при Бахмут, руски обстрел в Тернопол изглежда заради Евровизия (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Украинската армия продължа да притиска руските сили при Бахмут, с успешни контраатаки по фланговете. След като в последните два дни излязоха много данни какво се случва на север от Бахмут и как украинците действат – при това според руски признания, включително на руското военно министерство: Има нова мащабна украинска атака, нощни обстрели по украински градове (ВИДЕО), сега вече става ясно, че и на юг от Бахмут руските сили търпят поражения.

Специално при Клещеевка – на 6-7 километра южно от Бахмут, е имало успешна украинска контраатака. Това се потвърждава в дневния обзор на руския пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo). Той добавя, че украинците са стигнали чак до покрайнините на Курдюмовка (15 километра южно от Бахмут), като са на важен път, водещ към Майорск (20 километра южно от Бахмут). Там обаче руснаците били спрели украинците – Пегов публикува ВИДЕО, показващо как украинска атака при Майорск е спряна. Но руският пропагандист изрично подчертава, че случилото се при Клещеевка носи опасност руските сили в Бахмут да бъдат обкръжени. Украинският офицер Анатолий Щефан твърди категорично, че "Клещеевка е Украйна" и изброява имената на редица командири от проруските сепаратистки милиции, които са убити при украинските атаки. Командващият сухопътните сили на украинската армия генерал Олександър Сирски е категоричен с публикация в Телеграм, че "в някои участъци на фронта" украинските войници напредват, без обаче да дава повече подробности – точно както украинското командване прави при по-големи операции, докато те не бъдат завършени. А Пегов, в друг свой обзор, вече бие тревога, че украинците били на само 2 километра от т.нар. Северна порта на Бахмут - настъпили са от Берховка през Ягодно (точно това населено място е на 1-2 километра от града от север):

В самия Бахмут създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин отново се похвали в Телеграм с успех – напредък от 400 метра, както и че украинците контролират само 2 квадратни километра от самия Бахмут. Визуално потвърждение на тези думи няма. Има обаче припомняне на аудиозапис на Пригожин, в който той признава как "вагнеровците" стрелят по руски войници, ако те понечат да отстъпят:

За сметка на това има поредно видео от Трета щурмова бригада на украинските сухопътни сили и как войниците ѝ действат по очистване на руски позиции по фланговете на Бахмут:

През тази нощ отново имаше масиран руски обстрел в Украйна. Украинският генщаб съобщава за 25 свалени дрона – 18 от тях са камикадзе "Шахед", 6 разузнавателни и 1 "Лансет". Свалени са и три крилати ракети – руският обстрел е включвал ракети "Калибър", както и Х-101, Х-555 и Х-55. Основно поражения има в Тернопол – 2 унищожени частни къщи, 12 къщи с повреди, както и 9 камиона, информират от местната администрация. Тернопол е родният град на украинските представители на тазгодишното издание на "Евровизия".

След като в нощта на 12-ти срещу 13-ти също имаше масиран руски обстрел, според окончателната сводка на украинския генщаб са пострадали 30 души, има общо 50 пострадали обекта в Украйна, предимно цивилни. Реално, всичко това беше предизвикано в Хмелницки с успешни руски удари от 4 камикадзе-дрона "Шахед", където има важни обекти за украинската енергийна инфраструктура:

И в Русия обаче не беше спокойно - украински дрон удари завод в Брянск, където се произвеждат консерви за руската армия, а в Самара избухна пожар в бояджийски цех, който обхвана 20 000 квадратни метра.

Големият украински успех, при който бяха свалени 2 руски военни самолета и още 2 руски военни хеликоптера в Брянск, още не е коментиран официално нито от руското военно министерство, нито от украинското. Дотук руснаците са коментирали единствено друг успешен удар на украинците – в Луганск. Според руското военно министерство, в този случай са използвани далекобойни британски ракети Storm Shadow – отново реториката е как са обстреляни "граждански обекти", без да се признава, че заводът "Полипак“ и старата Академия на МВР в Луганск всъщност са казарми за окупационните руски войски: Мощни взривове разтърсиха Луганск, горят обекти, ползвани от руската армия (ВИДЕО)

Отказът на руското военно министерство да говори за голямото поражение в Брянск вече предизвика редица реакции на руски военни блогъри в Телеграм, под формата на яростни критики. Искат се оставки и поемане на отговорност, отбелязва в дневния си обзор ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. В обзора, в библиография под линия има препратки към всички изказвания.

От Италия, където украинският президент Володимир Зеленски беше на посещение, дойде и негово послание - готови сме за контраофанзивата си. Когато започнем, всички ще разберете, а Русия ще усети, каза той.

"За мен беше чест да се срещна с папата, защото той знае каква е моята позиция. Войната е в Украйна и планът (за края на конфликта) трябва да бъде украински. Много сме заинтересовани от участието на Ватикана в нашата формула за мир", заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на участие в телевизионната програма "Порта а порта", излъчена по италианската телевизия РАИ Уно. "Уважавам папата, но ние не се нуждаем от посредници", допълни Зеленски. "Ние просто се нуждаем от мир, не може да се посредничи с Путин", добави той.

"Призоваваме папата, подобно на други лидери, да работи за един справедлив мир, но първо ние трябва да направим всичко останало", заяви Зеленски и изтъкна, че няма смисъл сега да се прави опит за въвличане на Русия в диалог. "Не може да се посредничи с Путин. Нито една страна в света не може да направи това", заяви той.

"Не съм склонен да разговарям с Путин. За какво ще говоря с него? Не може да се посредничи с Путин. Ние знаем какво представлява той. Той убива", заяви Зеленски и припомни до какво е довел опитът за посредничество, заложен в Минските договорености. "Осем години и нула резултати", обобщи Зеленски: Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кръшна чупка в ханша пред руски паметник коства присъда на африканка (ВИДЕО)

Кадиров се изхвърли как ще принуди Зеленски да капитулира (ВИДЕО)

Русия стреля с ракети "Кинжал" срещу газохранилище в Украйна: Масирана атака

В Естония ще се гласува и по мобилен телефон

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 08.05 - Половината севернокорейски ракети, изстреляни от Русия, са се взривили във въздуха

Нефтена база в Луганск е в пламъци след украинска атака (ВИДЕО)

"От камък е!": Рускиня възхвалява бицепса на Кадиров, той едва се държи на краката си (ВИДЕО и СНИМКИ)

Париж обвини Техеран, че задържа френски граждани като заложници

Обстрел срещу руския град Таганрог (ВИДЕО)

Вредни ли са газовите печки и котлони?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа