Украинският пробив в Запорожието: По-дълбок, отколкото се смяташе? (ВИДЕО)

24297
Украинският пробив в Запорожието: По-дълбок, отколкото се смяташе? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Последните 2 дни украинската контраофанзива определено вдигна оборотите и не закъсняха новини за успехи по две направления в Запорожието (Орехов – Токмак – Мелитопол; Велика Новоселка – Бердянск). В направлението Велика Новоселка – Бердянск, което върви на границата между Запорожка и Донецка област, нещата изглеждат по-оптимистично, след като там официално беше потвърдена ключова победа.

ОЩЕ: Същинската украинска контраофанзива започна: Анализ на шансовете (ВИДЕО)

Конкретиката на фронта в Украйна

(КАРТА1 и КАРТА 2) В западната част на Запорожка област фокусът е върху Работино (10-12 километра южно от Орехов). Там руснаците се похвалиха, че са спрели мащабна украинска атака: Украински разстрел на руски десантчици при Бахмут. При Работино руснаците се хвалят с успех (ВИДЕО). Само че нови видеокадри хвърлят сериозно съмнение относно това твърдение.

Става въпрос за пробив на украинска бронирана машина на пехотата, на 3 километра на изток от Работино, при Върбово. Има предварителни данни, че украинците са стигнали чак до линия от драконови зъби – тези съоръжения се ползват за спиране на танкови атаки. Появи се видео от "похода" на украинската бронирана машина, но има доста странности в него – става въпрос за една машина, без никаква подкрепа:

Има коментари, че това всъщност е проба, при това с дистанционно управляван БТР – да се провери каква точно е силата на руската защита в района. Руски телеграм канали разпространяват и допълнително видео, показващо как бронираната машина е заседнала в един от окопите и се хвалят, че това е руски успех – само че в двете видеа не се вижда никой да стреля по бронираната машина и това е причина за спекулации колко напред всъщност е стигнала украинската армия, след като няма ответен огън:

Показателно е, че командващият на дирекцията за планиране на украинската териториална отбрана Микола Уршалович обяви значителен напредък на няколко места в посока Мелитопол, без да говори с подробности. Но руските военни кореспонденти си противоречат все повече какво става при Работино – едни говорят за напредък на украинците от километър, други – че всички атаки са отбити, като справка на всички твърдения е събрал американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния си анализ.

Няма обаче съмнение какво се случи в Старомайорско – селото вече е в украински ръце. То е поредната точка в т.нар. участък на фронта "Времевски", който е част от направлението Велика Новоселка – Бердянск. Съответно, сега стои въпросът дали скоро няма да има още по-голям украински напредък в този район, който да доведе и до големи тактически промени в руската концепция за войната в Украйна

ОЩЕ: Украински части потвърдиха: Завладяхме Старомайорско (ВИДЕО)

При Бахмут има данни за минимален украински напредък в района на Клещеевка (7 километра южно от града). Руски военни телеграм канали обаче казват, че към 27 юли руснаците са успели да си върнат пълния контрол над населеното място, но има и руски източници, които казват, че украинците държат позиции в южната част на Клещеевка.

Продължават украинските атаки на широк фронт и по двата фланга на Бахмут – Залижянско (12 километра северно от Бахмут), Берховка (4 километра северно от Бахмут), Андреевка (10 километра южно от Бахмут), Курдюмовка (12-15 километра южно от Бахмут) и Пивнично (20 километра югозападно от Бахмут).

(КАРТА) Що се отнася до Сватово, украинският генщаб твърди, че руснаците са спрени при село Надя (14 километра югозападно от Сватово) тоест засега не са развили настъплението си от Сергеевка (12 километра югозападно от Сватово). Руското военно министерство обаче се хвали с напредък и взети нови позиции на запад от Куземовка (13 километра северозападно от Сватово). Визуално потвърждение за голям руски напредък обаче няма – а има твърдение в руското телеграм пространство за напредък от по 1 километър на ден в посока река Оскил.

Путин се мъчи да остане оптимист

На този фон издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин за втори път в последната седмица определи украинската контраофанзива за провал. Той заяви, че при атаките в Запорожието (вероятно имаше предвид Работино и Старомайорско) украинците загубили 39 бронирани машини от използвани общо 50. Освен това, по думите на Путин руснаците избили 60% от взелите участие в атаките украинци и 40% от военните украински пилоти в района.

На фона и на визуалните доказателства какво се случва, тези числа са обект на присмех – както и обобщената сводка на руското военно министерство, публикувана всеки ден, според която към днешна дата са унищожени 457 украински самолета, 244 хеликоптера, 5291 дрона, 426 зенитни ракетни комплекса, 10 966 украински танка и други бронирани машини, 1140 реактивни системи за залпов огън, 5636 гаубици и миномети. При такива числа единствено остава да си зададем въпросът какво е останало на украинската армия, та тя от над два месеца е в офанзива срещу "втората армия в света"!

Същевременно, в сутрешната си сводка украинският генщаб твърди следното: "Руските окупационни войски продължават да хвърлят новомобилизирани войници в битка без предварителна бойна подготовка. В Рогово, Луганска област, до тренировъчния лагер на една от частите на руските окупационни сили пристигнаха около 110 мобилизирани военнослужещи. Руското командване уведоми новопристигналите, че ще бъдат включени в щурмовата част и скоро ще бъдат изпратени в района на бойните действия".

Путин пак изумява: Русия с 10 пъти по-малко загуби, украинците се провалили в Запорожието (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кримският мост тази година ще спре да съществува: Украинският представител в ООН с ясен намек

ЕС дава 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Русия използва дронове "камикадзе" над ядрените реактори на АЕЦ Запорожие (ВИДЕО)

Броят на загиналите руски войници в Украйна наближава половин милион

Следващата непосредствена руска цел в Украйна: Нови сигнали (ВИДЕО)

Кулеба: Руснаците съсипаха 50% от енергийната ни система, всяка друга страна на наше място би се справяла по-зле

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа