Украинският шпионин № 1 Буданов излиза от сенките

8523
Украинският шпионин № 1 Буданов излиза от сенките
Снимка: принтскрийн/YouTube/Ukrinform TV

Той носи пистолет на интервютата си, по пода на офиса му в Киев са разпръснати оръжия, а прозорците са защитени с торби с пясък. Твърди, че има "източници" от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин.

Началникът на Главно разузнавателно управление на Украйна 37-годишният Кирило Буданов си е изградил необичаен и загадъчен публичен образ, който успешно използва, за да разпространява посланието си и да плаши Русия отдалеч, пише в свой материал Reuters.

В наши дни един началник на разузнаването вече не може да остане в сянка, казва Буданов. И при всички следващи войни ще бъде така. Във всяка държава по света. Можем да кажем, че в момента задаваме тенденцията тук, добавя топ разузнавачът на Украйна.

По думите му Украйна е стигнала до този извод след 2014 г., когато Москва изненада света, като завзе украинския Кримски полуостров и отприщи прокси войната на изток - посланията трябва да бъдат разпространявани, разузнавачите не могат вече да си позволят да остават в сянка.

Ние напълно загубихме информационната война през 2014 г. Но сега, в пълномащабната война, започнала през февруари 2022 г., нещата са различни, казва Буданов. По думите му в настоящата ситуация руснаците губят информационната война.

В интервюто Буданов засяга и въпроса с появилата се информация, че по време на бунта на ЧВК "Вагнер" наемниците на Евгений Пригожин са се насочили към ядрена база в опит да вземат оттам атомно оръжие с размерите на раница. Няколко руски източника, с които са разговаряли от Reuters, са потвърдили части от разказа му. ОЩЕ: "Вагнер" се опитват да завземат склад с ядрено оръжие във Воронеж, предупредиха партизани. Впрочем в украински медии се появи информация на източници от разузнаването, че наемниците от "Вагнер" ги е спряло това, че не са успели да отворят вратите на хранилището. 

ОЩЕ: The Economist: Главният разузнавач на Украйна води задкулисни преговори с Пригожин и Китай 

Буданов също така цитира данни от прехванато проучване, проведено от руското вътрешно министерство, според които Пригожин се ползва с подкрепа в Русия. 

Той отбелязва, че точно е предвидил нахлуването на Русия и избухването на войната миналата година, макар да не представя доказателства за това. "Кой се оказа прав? Ние", казва той.

Назначен през август 2020 г. на поста си след като е започнал военната си кариера като оперативен агент от специалните части в източната част на страната след като Русия незаконно анексира Крим, Буданов се радва на растяща популярност, а в Русия е силно мразен. Така например, Кремъл нарече "чудовищно" обещанието му през май тази година, че украинските военни "ще продължат да убиват руснаци навсякъде по света до пълната победа на Украйна".

Киев показа загадъчно ВИДЕО с Буданов: Какво намекват украинците?

В неделя, 11 юни, мистериозно видео с главния разузнавач на Украйна Кирило Буданов публикуваха от Министерството на отбраната на страна...

ОЩЕ: "Погребението" на Буданов: Руската пропаганда с фейк за гибелта на главния разузнавач на Украйна 

На аналогията с израелския Мосад, Буданов отговаря, че украинската служба е правила и ще продължи да прави същото. "Не е нужно да създаваме нищо, защото то вече съществува.“

През кариерата си Буданов е раняван три пъти, а откакто е поел ръководството на разузнаването, е имало много неуспешни опити за убийството му, включително неуспешна атака с кола бомба, при която нападателят е бил взривен. 

ОЩЕ: Буданов за руските фейкове за смъртта си: Ще идвам в сънищата на окупаторите 

В края на май руска въздушна атака удари щаба му на полуостров Рибалски в Киев и в руските медии се разпространиха съобщения, че Буданов е бил тежко ранен. „Това не беше първият им опит. Но, както виждате, отново сме тук, в тази сграда. Когато бяхте навън, можахте да видите хора да се разхождат и да работят. Всичко работи както трябва", казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Блинкен обеща подкрепа за Молдова срещу Русия

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.05 - Какво се знае за тайните бункери на Путин?

Макрон: Да спре да се отлага решението за две държави - Израел и Палестина

Путин: Всички трябва да работим като на фронта, да се чувстваме мобилизирани (ВИДЕО)

Ужасяващ инцидент: Самолетен двигател засмука човек на летище в Нидерландия (ВИДЕО)

Евакуация заради вулкан в Исландия (ВИДЕО)

Украйна да се отбранява срещу Русия на нейна територия: Кой даде позволение за оръжия?

Финландски рекорд: Върнаха книга в библиотеката с 84 г. закъснение

Няма милост от Путин: Руски съд отказа да смекчи присъдата на Гиркин (СНИМКА)

Развръзка:ЕС прекрати наказателната процедура срещу Полша за върховенството на закона

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа