The Economist: Главният разузнавач на Украйна води задкулисни преговори с Пригожин и Китай

14143
The Economist: Главният разузнавач на Украйна води задкулисни преговори с Пригожин и Китай
Снимка: принтскрийн/YouTube

Началникът на Главно разузнавателно управление на Украйна генерал Кирило Буданов вероятно е в контакт със собственика на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин. Буданов играе все по-важна роля в задкулисните преговори, които води Киев, включително с Китай, пише The Economist, позовавайки се на свои източници.

В материала, посветен на разузнавач №1 на Украйна, се описва интересен момент от една от руските ракетни атаки срещу сградата на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна. През март 2022 г. руснаците обстреляли централата на украинското разузнаване в Киев, което изплашило мнозина.  

"Офицерите от разузнаването си спомнят миналогодишния терор, когато падаха ракети, хвърчаха стъкла от прозорците и се срутваха ударените сгради. Хората, които бяха в приемната в очакване да се срещнат с шефа си, паднаха на пода."

Буданов: След войната ще се оградим от Русия със 100-километрова зона за сигурност

Една от основните цели на Киев след края на войната ще бъде създаването на демилитаризирана зона между Русия и Украйна с ширина най-мал...

Малко след това от кабинета си излязъл Кирило Буданов, оттупал се от праха, казал, че всичко е наред, наредил им да се връщат на работа, сложил си шапката и излязъл навън, за да огледа щетите, разказва един от служителите.

ОЩЕ: "Погребението" на Буданов: Руската пропаганда с фейк за гибелта на главния разузнавач на Украйна

Последната атака срещу Главно разузнавателно управление е била на 29 май 2023 г., когато руски балистични ракети, крилати ракети и дронове бяха изстреляни срещу Киев, но всичките 11 ракети бяха свалени от украинското ПВО. Дронове обаче се разбиха върху близка до управлението сграда. На следващия ден руският диктатор Владимир Путин се похвали с "точен" удар, а медиите в Кремъл съобщиха, че Буданов бил в кома и е евакуиран за лечение в Германия. The Economist пише, че може да потвърди, че нито едно от тези твърдения не е вярно. "Руската пропаганда пусна фейк, че руска ракета е ударила сградата на Главно разузнаватено управление и това уж било довело до сериозно нараняване на Буданов. Руснаците излязоха със съобщението, че той бил откаран в Германия“, отбелязва изданието. ОЩЕ: Буданов за руските фейкове за смъртта си: Ще идвам в сънищата на окупаторите

Кореспондентът на медията описва кабинета на Буданов като излъчващ странна, хаотична енергия - чували с пясък, предпазващи прозорците, картечници по пода, музика на Вивалди звучи от плейлист в YouTube, на голям екран се вижда карта на Москва, показваща попаденията на дроновете през май. Усещането за абсурд се засилва от двата домашни любимеца на Буданов - канарче и жаба в аквариум.

Буданов: Няма да има ядрен удар след като влезем в Крим

Русия няма да нанесе ядрен удар, когато украинските сили навлязат в окупирания Крим. В това е сигурен началникът на Главното разузнават...

Буданов има противници както в чужбина, така и в самата Украйна. Дори приятелите му го описват като труден характер. Някои трудно се разбират с него, казва бригаден генерал Дмитрий Тимков, негов партньор в десетки операции, и добавя, че Буданов трудно приема чуждото мнение.

ОЩЕ: Киев показа загадъчно ВИДЕО с Буданов: Какво намекват украинците?

В първите дни на войната, когато диверсанти действаха в Киев, мнозина виждаха Буданов да тича с картечница из остров Рибалски (остров в Киев, на десния бряг на Днепър, където се намира сградата на Главно разузнавателно управление). Той ръководеше  критичните операции на летище Гостомел, в Ирпин и Мощун в покрайнините на Киев, където бе спряно руското настъпление. Той изпрати и спасителните хеликоптери в обсадения Мариупол и сам участваше в много операции на фронтовата линия. Някои негови колеги смятат, че техният командир не бива да поема такива рискове, но Буданов не може да бъде спрян. Самият той казва, че го прави това, защото другите са в опасност.

Западните партньори го характеризират като прям и неподкупен играч, пише още изданието. Според Филип Инграм, бивш полковник от британското военно разузнаване, сега Буданов работи повече с американското и британското разузнаване, отколкото с немското или френското. Но неговата смелост не винаги се приветства от Запада. Според изтекли секретни документи, ЦРУ е трябвало да се намеси, за да попречи на Буданов да нареди атака срещу Москва на годишнината от инвазията през февруари 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа