Украйна настоя ООН и Червения кръст да разследват смъртта на военнопленниците в Еленовка

6151
Украйна настоя ООН и Червения кръст да разследват смъртта на военнопленниците в Еленовка
Снимка: Getty images

Киев призова ООН и Червеният кръст да осигурят разследване на смъртта на военноплениците край Донецк. Нападнатата страна настоява международни експерти да уточнят истината за взривения военнен затвор в село Еленовка. На този фон Русия обяви, че обстрел на самата украинска армия е убил десетки украински пленници. Руснаците показаха части от използвани от Украйна ракети, като не е ясно дали те са събрани на мястото на взрива. Видеата и кадрите с труповете обаче подсказват, че не е имало ракетен удар - защото има буквално "препечени" тела, които не са се разпаднали на части, което няма как да се случи при директен ракетен удар, с разпръскващи се шрапнели.

Киев настоява, че Русия е взривила затвора, за да прикрие убийства и мъчения, извършвани там. Анализатори смятат, че в момента не е възможно да се уточни какво се е случило в село Еленовка. Според тях допускането на международно разследване е много малко вероятно. В този смисъл Украйна отново призова Русия да бъде определена като страна, подкрепяща тероризма.

ВИЖТЕ ТУК: (18+) Украинското разузнаване посочи виновника за масовото убийство на военнопленици от "Азов" в Еленовка

Киев: Затворът в Еленовка не е поразен от ракети, а взривен отвътре

Украинската служба за сигурност разполага с прихванати телефонни разговори на бойци от сепаратистката Донецка република (ДНР), които по...

„Това беше умишлено военно престъпление на Русия. Умишлено избиване на военнопленници. Повече от 50 са убити. Когато защитниците на Азовстал излязоха от комплекса, Червеният кръст и ООН станаха гаранти за живота и здравето им. Изпратихме официален адрес до двете организации. А от себе си искам да добавя, че ясно и точно трябва да бъде класифицирана Русия като страна поддържаща тероризма. С това се обръщам най-вече към Съединените щати”, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

От посолството на Украйна у нас изпратиха до медиите официална позиция по темата. Публикуваме я без редакторска намеса:

Украйна категорично осъжда бруталните военни престъпления, извършени от руски военнослужещи срещу украински военнопленници, включително ужасяващи случаи на изтезания, физическо насилие, нечовешко отношение, умишлено причиняване на тежки страдания и сериозни телесни повреди и умишлено убийство на украински военнопленници. Според Римския статут подобни действия могат да бъдат квалифицирани и като престъпления срещу човечеството.

Призоваваме прокуратурата на Международния наказателен съд незабавно да обърне внимание на зверствата на руските военнослужещи. Всички нарушения на международното право ще бъдат надлежно записвани и документирани и ще формират основата за разследвания и съдебно преследване на техните извършители.

Азов: Започваме лов на замесените в масовото убийство на украинските военнопленници в Еленовка

Подразделенията на полка "Азов" обявиха, че започват издирване на всички замесени в клането на украинските военнопленници в Еленовка в ...

Руската страна е длъжна да осигури хуманно отношение към украинските военнопленници. Всякакви незаконни действия или бездействия от страна на държавата, държаща военнопленници, са забранени. Появата на информация за брутални военни престъпления, извършени от руски военнослужещи срещу украински военнопленници, съвпадна с извършването на друго военно престъпление от страна на Русия - обстрелът на изправи едно учреждение в окупираната Оленивка, където се смята, че се държат украински военнопленници. Това беше умишлено руско военно престъпление, умишлено масово убийство на украински военнопленници. Ракетните войски и артилерията на въоръжените сили на Украйна, благодарение на високоточното оръжие, получено от страните партньори, нанасят изключително точни удари само по руски военни обекти.

Въоръжените сили на Украйна напълно се придържат към принципите и изпълняват нормите на международното хуманитарно право, никога не са извършвали и не извършват обстрел на гражданска инфраструктура, особено на места, където има вероятност да бъдат задържани военнопленници.

Руският противник продължава своите пропагандни методи за водене на информационна война, за да обвини въоръжените сили на Украйна в обстрел на гражданска инфраструктура и население, като по този начин прикрива собствените си коварни действия. Ето защо подобни твърдения за предполагаем обстрел на гражданска инфраструктура и население от въоръжените сили на Украйна са откровена лъжа и провокация, за която отговорност носи Русия – страната агресор, окупаторът и спонсорът на тероризма.

Следете НА ЖИВО: Войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа