(18+) Украинското разузнаване посочи виновника за масовото убийство на военнопленици от "Азов" в Еленовка

9972
(18+) Украинското разузнаване посочи виновника за масовото убийство на военнопленици от "Азов" в Еленовка
Снимка: Getty images

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин (т.нар. Готвач на Путин, издирван и от ФБР) лично е водил операцията в руската наказателна колония Еленовка в Донецка област, където загинаха поне 53-ма украински военнопленици и бяха ранени 75. Това е заключението на украинското военно разузнаване.

Според украинските данни, организацията и изпълнението на терористичната атака не са съгласувани с ръководството на Министерството на отбраната на Руската федерация.

"Основната цел на терористичната атака беше да се скрият фактите за пълно присвояване на средства, предназначени за издръжката на украинските военнопленници. Известно е, че на 1 август на "обекта" е трябвало да пристигне комисия от Москва, която да провери изразходването на отпуснатите средства и условията на задържане на затворниците. Тъй като реалното състояние на сградата и условията за задържане на затворниците в нея не отговаряха на изискванията на руското ръководство, "проблемът" беше решен чрез унищожаване на помещението, заедно с настанените в него военнопленици", твърдят украинците.

Експлозиите са станали на територията на индустриалната зона в новопостроена сграда, която е трябвало да бъде специално оборудвана за задържане на затворници, изведени от Азовстал. Оборудването на сградата приключи 2 дни преди случилото се, след което част от задържаните украински защитници бяха преместени в нея.

"Подчертаваме, че експлозиите в Еленовка, довели до смъртта на украинските защитници, са умишлена провокация и безспорен терористичен акт от страна на окупационните сили", казват от украинското разузнаване. 

Според украинските експерти, друга цел на провокацията е нагнетяване на социалното напрежение в Украйна. Като се има предвид големият обществен интерес към съдбата на защитниците на Азовстал, според авторите на сценария на терористичната атака смъртта на защитниците трябва да доведе до нарастване на социалното напрежение в Украйна.

Азов: Започваме лов на замесените в масовото убийство на украинските военнопленници в Еленовка

"За да разкрием истинските обстоятелства на терористичната атака и да предотвратим повторение на това в бъдеще, призовавам всички международни институции да изразят твърда позиция по отношение на събитията в Еленовка. Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, което е един от гарантите за безопасността и издръжката на украинските военнопленници, трябва да даде правилна оценка на събитията и да положи усилия за установяване на реалните обстоятелства и причини за убийството на украинските защитници. Украйна настоява за незабавно допускане на представители на Украйна на мястото на събитията, за да проучат ситуацията и да контролират условията на задържане на пленените украински защитници. Също така подчертавам необходимостта от извършване на подробен мониторинг на условията на задържане на украинските затворници и гарантиране на запазването на техния живот и здраве", коментира ръководителят на украинското разузнаване ген. Кирило Буданов.

ОЩЕ: САЩ реагираха на зверско престъпление на руски военни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа