"Украйна ни превъзхождаше 8:1 в Харков": Спирала от критики се завихря срещу Путин

19406
"Украйна ни превъзхождаше 8:1 в Харков": Спирала от критики се завихря срещу Путин
Снимка: Kremlin.ru

Разгромът, на който е подложена руската армия в североизточната част на област Харков в Украйна, изправя президента Владимир Путин пред огромно главоболие - и на военния, и на политическия фронт.

Усилията на Кремъл да създаде бляскава пропаганда за войната си в съседната страна, са на път да се провалят, тъй като популярни руски военни блогъри, мозъчни тръстове и дори политици започват да задават неудобни въпроси за поражението на фронта.

Таванът върху цената на руския петрол - решителният удар срещу Владимир Путин

Таванът върху цената на руския петрол няма да проработи – така реагираха както много критици, така и откровени и по-скрити привър...

Засега гневът им е насочен единствено към висшето военно командване на Русия, но Путин все пак трябва да действа предпазливо пред лицето на този необичаен взрив на несъгласие. Ако той не реагира на оплакванията срещу командирите си, политическият натиск върху автократичния му режим може да се засили, пише Politico в свой анализ.

В неделя Рамзан Кадиров - своенравният и авторитарен лидер на Чеченската република, обвини военното командване на Москва в "грешки" в Харковска област, където руските войски бяха набързо изтеглени от стратегически важния град Изюм. Те се оттеглиха и от Купянск - важен железопътен възел близо до границата с Русия.

ОЩЕ: ВИДЕО: Загубата на Изюм е най-тежкото поражение на Русия след оттеглянето от Киев

"Ако няма промени в стратегията за провеждане на специалната военна операция днес или утре, ще трябва да отида при ръководството на министерството на отбраната, при ръководството на страната, за да обясня реалната ситуация на място", каза той в записано гласово изявление, публикувано в канала му в Telegram.

Собствените войници на Кадиров имат ужасна репутация - обвинени са от украинците във военни престъпления в град Буча в началото на войната и в пускане на инсценирани видеоклипове в TikTok, за да популяризират измислените си геройства. Но чеченският лидер е важен за Путин, защото е му е лоялен и е доказвал готовността си да ангажира чеченските сили във войната.

Христо Грозев: Руските олигарси са инструктирани да създават свои собствени военни компании за новата фаза на войната в Украйна

На руските олигарси и на държавните корпорации е наредено да създадат свои частни военни компании, за да продължат пълномащабната война...

Той е най-високопоставената фигура, която открито удря по лидерите на Русия, но не и единствената.

Висшият представител на окупационните власти в региона на Харков Виталий Ганчев заяви пред руска телевизия, че украинските сили са превъзхождали числено вражеските войски при контраофанзивата в съотношение 8:1. Той не скри, че армията на Киев си е върнала контрола над редица населени места в североизточната част на страната и е достигнала чак до руската граница.

Украйна твърди, че си е върнала 3000 кв. м от окупираната територия, като е освободила 20 населени места само за последните 24 часа.

Сергей Марков - свързан с Кремъл политически анализатор и бивш депутат от управляващата президентска партия "Единна Русия", също влезе в режим на атака срещу военните ръководители в страната. Той разкритикува празненствата по случай 875-ата годишнина на Москва в събота, по време на които Путин донякъде неочаквано откри ново гигантско виенско колело. След това имаше нощни фойерверки, точно когато новината за украинските победи започна да се разпространява сред руснаците.

"Празненствата сега изглеждат като политическа грешка. Еквивалент на пир по време на чума. Ясно е, че те (б.а. - властите в Москва) не искаха да ги отменят, за да не предизвикат паника", заяви политикът, който през предишните години енергично подкрепяше сепаратисткото движение в източния украински регион Донбас.

Руските сили бягат с награбеното на крадени коли от Харков и Луганск

Руските сили масово товарят награбеното и бягат на камиони и откраднати от местното население леки автомобили и автобуси от Харковска и...

"Участието на президента говори още повече за объркването на властите", добави той. Допълни още, че фойерверките в Москва "в трагичния ден на тежко военно поражение за Русия" е трябвало да бъдат отменени от властите, като посочи, че това може да навреди на репутацията на Путин в очите на неговите избиратели: "Правителството не трябва да празнува, когато хората скърбят".

Сергей Миронов - лидер на партията "Справедлива Русия", която подкрепя Кремъл, предпазливо се присъедини към критиките срещу празненството. Той призова московските власти "да отложат" фойерверките "до победата" над Украйна. "Така ще бъде проявено уважение към тези, които на този ден с оръжие в ръка, рискувайки живота си, защитават цяла Русия, всички нейни жители, на хиляди километри от домовете им".

Междувременно гневът на много руски военни блогъри беше насочен срещу тромавата информационна тактика на руското министерство на отбраната, което се въздържаше да коментира ситуацията в Харковска област през първите дни на украинската контраофанзива.

Блогърите също така остро критикуваха руските власти за неспособността им да осигурят подходящо изтегляне от Харковска област на онези жители, които подкрепяха руската окупация и искаха да напуснат региона в посока отвъд границата преди бързото настъпление на украинските войски.

Алексей Чадаев - лоялен на Кремъл политически анализатор, смята, че руската армия "като цяло, като структура, в сегашния си вид - меко казано - има ограничена пригодност за водене на съвременна война".

Украйна си върна почти цялата Харковска област и обърна хода на войната

Украинските сили вече са си възвърнали контрола над почти цялата Харковска област и са нанесли огромна операционна загуба на Русия с мъ...

"Основните недостатъци не са в способността да се събере жива сила, снабдяване, оръжия и дори не в управлението като такова, а в нивото на стратегическото мислене, качеството на разбиране на ритъма и логиката на конфронтацията", каза той в събота.

Чадаев добави, че последното поражение на руските войски "все повече напомня" за катастрофата, с която се е сблъскала Червената армия на Съветския съюз на почти същата територия през Втората световна война. Именно тук германците започват операция "Фредерик" (битката при Харков) и нанасят сериозен удар на Червената армия, която е обкръжена и губи около четвърт милион войници, които са убити или ранени. "Или се бием, или се предаваме, няма трети вариант. Така че нека решим. Но ако питате мен, аз съм за това да се бием", добави Чадаев.

Политическото напрежение, пред което е поставен Путин, расте още повече предвид факта, че общински депутати от 18 района на Москва и Санкт Петербург поискаха публично оставката на руския президент.

ОЩЕ: Руски общински съветници искат Путин да отговаря за държавна измяна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа