Украйна обвини Русия в свалянето на военен самолет, петима от екипажа са в плен

30130
Украйна обвини Русия в свалянето на военен самолет, петима от екипажа са в плен
Снимка: Getty Images/Guliver

Украйна обвини Русия в свалянето на военен самолет на украинската армия над Луганск. Инцидентът стана по-рано днес в Краснодонски район. Оказва се, че луганските сепаратисти, които са проруски настроени, са пленили петима души от екипажа на самолета. На борда е имало общо осем души, но с другите трима засега не може да се установи връзка, съобщава БГНЕС.

Според очевидци на свалянето на самолета „от гориста зона край мината „Восточная” сепаратистите открили огън с преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК), в 12.30 украинският самолет бил свален, а пилотът катапултирал”.

Янукович съди ЕС заради санкциите

Бившият украински президент Виктор Янукович е завел дело пред Съда на Европейските общности срещу санкциите, които Брюксел наложи сре...

„Да, ние потвърждаваме,ч е са били свалени два самолета и пленени няколко души. Доложиха ми за двама”, казва министърът на отбраната на Луганската народна република Игор Плотницкий. По думите му самолетите са били свалени с преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) от територията на ЛНР.

„Първият самолет е бил разузнавателен, вторият десантен. Десант от височина 6.5 км не се прави, още повече разузнаване. Затова смятам, че височината (на полета) е била до 3000 метра”, допълва той.

Единият самолет е бил свален в близост до руската граница, а другият в района на град Лисичанск.
Членовете на екипажа на самолета АН-26, който е бил свален докато изпълнявал задачи в рамките на антитерористичната операция в Източна Украйна, са се свързали с Генералния щаб на украинската армията. Това министърът на отбраната Валерий Гелетей е доложил на президента Петро Порошенко.

„Също така беше отбелязано, че отчитайки че самолетът е летял на височина 6500 м, свалянето му с преносима зенитна система е невъзможно, тоест самолетът е бил свален с друго, по-мощно ракетно оръжия, което е било използвано, вероятно, от територията на Русия”, се казва в съобщението.

Путин и Меркел: Ситуацията в Украйна се влошава

Владимир Путин и Ангела Меркел в хода на срещата си в Рио де Жанейро са се съгласили, че ситуацията в Украйна се влошава, съобщава РИА ...

Изстрелът, с който беше свален украинският транспортен самолет Ан-26 над Луганска област, е бил направен от съвременната наземна ракетно-оръдейна система „Панцир” или със самонасочваща се ракета Х-24 клас „въздух-въздух” от руски самолет, който може да е излетял от летище Милерово. Това съобщава пресслужбата на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна, „основавайки се на данни, предадени от украински пилоти”.

Украинската армия провежда операция за спасяването на екипажа на самолета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com