Украйна от петък е прекратила покупките на газ от "Газпром"

20087
 Украйна от петък е прекратила покупките на газ от "Газпром"

Държавната компания „Нафтогаз Украйна” от петък напълно прекрати покупките на газ от руския холдинг „Газпром”, съобщи руското Централно диспечерско управление в горивно-енергийния комплекс, цитирано от Интерфакс.

През октомври „Нафтогаз” е получил 3,2 милиарда кубически метра газ, което е средно по 104 милиона кубически метра в денонощието. От първите дни на ноември покупките паднаха двойно, на 6 и 7 ноември вече се изчисляваха с еднозначни величини (по около 9 милиона кубически метра в денонощието), а от 8 ноември вносът напълно се прекрати.

Украйна не плати на Русия, Европа заплашена от газова криза

Украйна не успя да изплати задълженията си към руския газов гигант „Газпром” в поставения срок. Това може да има последици ...

От украинската компания "Нафтогаз Уктайна” отказаха да предоставят каквито и да са данни, че са прекратили купуването на газ от Русия.

„Няма да коментираме”, са посочили от пресслужбата на компанията пред кореспондент на ИТАР-ТАСС. На въпрос дали огласената вече информация отговаря на истината, от пресслужбата казват „Ние не опровергаваме, но и не потвърждаваме”.

В същото време стана ясно, че „Нафтогаз Украйна” от юни не се е разплащала с "Укргаздобича", явяваща се нейна дъщерна компания, за доставките на газ през 2013 г., съобщи пресслужбата на "Укргаздобича", цитирана от ИТАР-ТАСС.

Към 31 октомври дължимата сума е достигнала 2.3 млрд. гривни (около 300 млн. долара). Именно толкова „Нафтогаз Украйна” дължи за 5,46 млрд. куб. метра природен газ, добивани за срок от половин година.

Джон Кери ще посети Украйна

Джон Кери, държавният секретар на САЩ, смята да посети Украйна през декември тази година. Това съобщи американският посланик в Киев Дже...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа