Украйна под натиск. Боеприпасите свършват, а руснаците напредват по всички линии

10494
Украйна под натиск. Боеприпасите свършват, а руснаците напредват по всички линии
Снимка: Посолство на Украйна в България

Руснаците са успели да завладеят две селища на югоизток от Купянск - Табаевка (бел. ред. - потвърждение за пълен контол на руската армия над това село няма и до днес) и Хрохмално - и напредват също на североизток. Край Авдеевка битката за надмощие до голяма степен е в застой, но Русия концентрира все повече сили в района, което вероятно означава, че предстоят засилени удари срещу украинските защитници на града, пише още германската обществено-правна медия ZDF. В същото време руските части напредват и към Бахмут (бел. ред. - точно там има известни украински успехи в последните дни).

Сред основните проблеми, пред които е изправена украинската армия, е недостигът на муниции за противовъздушната отбрана. Русия многократно обстрелва основни украински градове, включително и Харков, с ракети и дронове, което показа слабостите в противовъздушната отбрана на Украйна. На 2 февруари руски дронове нанесоха удари по индустриалния град Кривой Рог. Електрозахранването на голяма мина беше прекъснато, което остави миньорите в капан под земята. Те бяха спасени едва след като електрозахранването беше възстановено.

Украйна нанася удари по Крим

Още: Разрешаване на бракове със загинали на фронта: В Руската дума внесоха законопроект

Въпреки това Украйна все още е в състояние да нанася удари по руски военни цели на Крим. Показва го потапянето на катера “Ивановец” в нощта на 31 януари срещу 1 февруари, припомня ZDF. Украйна атакува две руски военни летища на окупирания полуостров, като на летището Белбек бяха поразени най-малко три руски военни самолета. Освен това е бил засегнат и команден център на военновъздушните сили. Според непотвърдени данни от украински и руски източници високопоставеният генерал Александър Татаренко и още няколко щабни офицери са били убити при атаката.

Във войната на изтощение Русия има преимущество, пише АРД. Москва инвестира много в своята отбрана и увеличи производствените си капацитети. Освен това получава муниции отвън, включително от Северна Корея.

Липса на боеприпаси

“В доста трудна ситуация сме. Ако спестяваме, боеприпасите могат да стигнат за още месец и половина”, казва пред АРД украинският военен експерт Андрей Камаров. И отбелязва, че Русия струпва все повече сили по ключови точки на фронта. "В Авдеевка, в района на Купянск и в Лиман. Врагът скоро може да започне да оказва много силен натиск и тогава ще стане критично”, предупреждава Камаров.

Още: Грузинските спецслужби са задържали пратка с експлозиви от Украйна за Русия

Ефектите от всичко това са видими на фронтовата линия, казва американският военен анализатор Майкъл Кофман. “Русия държи инициативата по по-голямата част от фронтовата линия и има значително огнево предимство. Според мен Украйна се нуждае от около 3000 артилерийски снаряда на ден, но вероятно разполага с не повече от 2000. Това донякъде се дължи на факта, че американската помощ в момента е много пестелива.”

Помощта от САЩ и ЕС се бави

В американския Сенат междувременно бе представен законопроект, който предвижда над 60 милиарда долара подкрепа за Украйна, както и още 10 милиарда за хуманитарна помощ в Газа и Украйна. Далеч не е сигурно обаче дали законопроектът ще бъде подкрепен и в Долната камара на Конгреса, където водещи републиканци вече се обявиха против.

Европейският съюз също не успява да удържи на обещанията си, отбелязва АРД. ЕС трябваше да предостави на Киев един милион снаряда. Едва малко повече от половината от тях обаче ще бъдат доставени навреме.

Още: Залужни към началника на Генералния щаб: Поне никога няма да се срамуваме за стореното

Междувременно Украйна обяви плановете си да произвежда все повече дронове. Декларираната цел е до 2024 г. в Украйна да бъдат произведени един милион безпилотни летателни апарати, информира ZDF.

 

Източник: Дойче веле

"Казаха ми, че всички сме руснаци": Украинските деца са все по-изплашени от руското "превъзпитание" (СНИМКИ)

Франция привика руския посланик заради убитите хуманитарни работници в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

ГУР обяви поименно кой стреля с ракети "Кинжал" по Украйна

Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

Любопитно: Защо в Литва се заговори за преговори между Украйна и Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа