Украйна реши да приключи с "Беркут"

17190
Украйна реши да приключи с "Беркут"
Снимка: Getty Images/Guliver

Упълномощеният от Върховната рада в Украйна относно контрола на дейността на МВР на страната Арсен Аваков подписа заповед за разпускането на специалната част на милицията за обществена сигурност - "Беркут". Това сподели самия Аваков чрез личния си профил във Facebook.

"Беркут" повече не съществува", се казва в съобщението на страницата на Аваков. "Подписах заповед номер 144 от 25 февруари 2014 г. "За ликвидирането на специалните части на милицията за гражданска сигурност "Беркут". Подробности на специален брифинг утре".

Освен разпускането на "Беркут", другата голяма новина е, че бившият главен прокурор на Украйна Виктор Пшонка се издирва за убийство.

България да защити българското малцинство в Украйна, иска Божидар Димитров

Промените в Украйна може и да се считат за демократични, но България трябва твърдо да вземе отношение за отмяната на закон, касаещ бълг...

По време на продължилите над три месеца протести срещу управлението на вече бившия украински президент Виктор Янукович точно "Беркут" бяха сочени от демонстрантите за инструмента на подтисничество на властта. Имаше множество сигнали за неправомерно използвана сила от спецчастите, а в последните дни на престрелки обвиненията, че снайперисти от "Беркут" убиват протестиращи станаха ежедневие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа